Gör en IPA helmalt med förväntad Fg på 0.015-0.010 enl rece

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Gör en IPA helmalt med förväntad Fg på 0.015-0.010 enl rece

Inläggav holm44 » torsdag 2018-02-08 23:46

De satser jag tidigare gjort brukar jäsa ned till 0.008 o lägre då jag primar
Ovanstående ska jag prima den ölen eller räcker kvarvarande sötma för
Kolsyran? Leffe


Skickat från min iPhone med Tapatalk
holm44
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 23
Blev medlem: fredag 2015-03-06 20:27

Re: Gör en IPA helmalt med förväntad Fg på 0.015-0.010 enl

Inläggav Drake » fredag 2018-02-09 00:21

Du ska ju inte tappa upp den innan du är säker på att den jäst klart, oavsett vad fg hamnar på. Kvarvarande sötma består bara av sockerarter som vanlig öljäst inte klarar av att jäsa. Vilket alltså innebär att du måste tillsätta extra socker.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Gör en IPA helmalt med förväntad Fg på 0.015-0.010 enl

Inläggav holm44 » fredag 2018-02-09 11:04

Drake skrev:Du ska ju inte tappa upp den innan du är säker på att den jäst klart, oavsett vad fg hamnar på. Kvarvarande sötma består bara av sockerarter som vanlig öljäst inte klarar av att jäsa. Vilket alltså innebär att du måste tillsätta extra socker.



Skickat från min iPhone med Tapatalk
holm44
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 23
Blev medlem: fredag 2015-03-06 20:27

Re: Gör en IPA helmalt med förväntad Fg på 0.015-0.010 enl

Inläggav holm44 » fredag 2018-02-09 11:09

holm44 skrev:[quote="Drake"]Du ska ju inte tappa upp den innan du är säker på att den jäst klart, oavsett vad fg hamnar på. Kvarvarande sötma består bara av sockerarter som vanlig öljäst inte klarar av att jäsa. Vilket alltså innebär att du måste tillsätta extra socker.



Skickat från min iPhone med Tapatalk[/quote]tack för svaret!Tyckte det lät högt med fg 0.015-0.010.Har bara en kopia på receptet utan vidare förklaring. Första gången jag gör på riktigt,har bara gjort satser tidigare
Mvh leffe


Skickat från min iPhone med Tapatalk
holm44
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 23
Blev medlem: fredag 2015-03-06 20:27

Re: Gör en IPA helmalt med förväntad Fg på 0.015-0.010 enl

Inläggav holm44 » fredag 2018-02-09 12:51

Torrhumla,räcket 4dgr?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
holm44
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 23
Blev medlem: fredag 2015-03-06 20:27

Re: Gör en IPA helmalt med förväntad Fg på 0.015-0.010 enl

Inläggav Drake » fredag 2018-02-09 14:19

Japp! Låter du humlen ligga i för länge så kan den ge en "gräsig" bismak. Brukar köra 3-4 dagar ungefär i rumstemperatur.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Gör en IPA helmalt med förväntad Fg på 0.015-0.010 enl

Inläggav holm44 » söndag 2018-02-11 11:20

Drake skrev:Japp! Låter du humlen ligga i för länge så kan den ge en "gräsig" bismak. Brukar köra 3-4 dagar ungefär i rumstemperatur.
då gör jag så!


Skickat från min iPhone med Tapatalk
holm44
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 23
Blev medlem: fredag 2015-03-06 20:27

Re: Gör en IPA helmalt med förväntad Fg på 0.015-0.010 enl

Inläggav Rotsac » söndag 2018-02-11 22:00

Skickat från min iPhone med Tapatalk


Varför låter alla dessa Äpplelskrutanvändare skicka vidare texten "Skickat från min iPhone med Tapatalk"?

(Skickat via min stationärara dator -Lian-Lia aluminium chassie såklart- med vattenkyld CPU och GPU, och en fristående MORA (Monster Radiator), med 5 av 9 lågvarviga fläktar).
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Gör en IPA helmalt med förväntad Fg på 0.015-0.010 enl

Inläggav Drake » söndag 2018-02-11 22:33

Varför bara 5?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Gör en IPA helmalt med förväntad Fg på 0.015-0.010 enl

Inläggav holm44 » måndag 2018-02-12 18:19

är det ok att koka upp torrhumlingen några minuter i någon dö vatten för att sen slänga i rubbet?
holm44
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 23
Blev medlem: fredag 2015-03-06 20:27

Re: Gör en IPA helmalt med förväntad Fg på 0.015-0.010 enl

Inläggav Bee » måndag 2018-02-12 21:20

holm44 skrev:är det ok att koka upp torrhumlingen några minuter i någon dö vatten för att sen slänga i rubbet?
Visst, men onödigt. Sannolikheten för infektioner från själva humlen är mikroskopisk, däremot hanteringen runt i kring torrhumlingen kan eventuellt införa baciller.
Desinficera allt som ska komma i kontakt med ölet och ha dammfritt, inga barn eller djur närvarande och god hygien på allt.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 19 gäster