Var ligger skillnaden?

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Var ligger skillnaden?

Inläggav jonteman » tisdag 2018-01-23 13:56

Hej!
Bryggde en Zombie Dust Clone i min grainfather i helgen.
Orginalreceptet finns här:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/5916/zombie-dust-clone-all-grain
Mailade Maltmagnus då de inte hade exakt samma malt att erbjuda.
American Pale 2 Row ersattes av Pale Ale Nature Eko
American Munich Light 10L ersattes av Light Munich malt Crisp
German CaraFoam ersattes av Caramel Malt 30L
American CaraCrystal 60L ersattes av Caracrystal Wheat 55L
German Malanoidin ersattes av Red Ale malt

I övrigt gjordes:
Mash vol 21.2L
Sparge 12,1 L

Spargeing tog ca 1 timme!!!

I jäshinken blev enbart drygt 16 L (23 i recept) och OG blev då hela 1,082 (isf 1.065).

Gjorde allt enlig receptet annars.

Kan förstå varför OG blev högt men suger utvald malt mer vätska?
Blir ölen annars ungefär samma förutom styrkan?
Den tokjäste 2 dagar men har nu avstannat betydligt. Satte i två påsar jäst isf en.

Detta är min andra batch som nybörjare =)
jonteman
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 37
Blev medlem: torsdag 2017-12-07 11:15

Re: Var ligger skillnaden?

Inläggav skyking » tisdag 2018-01-23 14:10

Jag tycker resultatet är ganska väntat. Du har ju inte lakat med speciellt mycket vatten och det brukar bli kvar endel vatten i malten. Jag brukar räkna med lika mycket lakvatten som mängden sötvört (sen blir det en liten skvätt vört som jag kör ner i vasken på slutet). Det hade nog inte gjort någon skillnad ifall du använt orginalmalten.

Sen blir naturligtvis inte ölen likadan, 82Ö är betydligt mer än 65Ö. Skillnaden bör vara klart märkbar. Dock om du använt samma mängd humle så bör balansen mellan malt och humle inte störas så mycket. Man kan säga att du kommer få en kraftigare öl på alla sätt helt enkelt.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Var ligger skillnaden?

Inläggav Perwaste » tisdag 2018-01-23 14:12

Oavsett sorten malt, hur stor mängd malt var det?

Edit/ såg länken nu. Håller med Skyking. Det skulle nog varit några liter ytterligare lakvatten, alt utspätt till önskad volym/og efter koket.
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 333
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Var ligger skillnaden?

Inläggav jonteman » tisdag 2018-01-23 14:48

Tack för svar. Det var nog det jag tänkte mig att man kunde göra.
Men borde inte lakningen gått snabbare? Tog ju en evig tid.

Jag matade in nya maltsorter etc i GF recipe builder (eller vad det heter) och då ploppade det ut ännu mindre lakvatten. Men OG blev mer "rätt".

Nåja jag lär mig nog med tiden =)

Jag tror det blir en god och intressant öl.

Min NEIPA - Julius från Tree houes Brewery smakade underbart redan efter 1v. Ska stå några v till.
jonteman
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 37
Blev medlem: torsdag 2017-12-07 11:15

Re: Var ligger skillnaden?

Inläggav jonteman » tisdag 2018-01-23 15:32

Förresten...
Är det bara att tillsätta mer "kokt" vatten efter koket får att få rätt OG?
jonteman
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 37
Blev medlem: torsdag 2017-12-07 11:15

Re: Var ligger skillnaden?

Inläggav Pilsnerkokaren » tisdag 2018-01-23 16:59

Det går bra.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Var ligger skillnaden?

Inläggav Drake » tisdag 2018-01-23 19:06

Kallvatten från kran går oftast bra också, i alla fall med kommunalt vatten. Har toppat upp ett antal gånger och aldrig haft problem.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Var ligger skillnaden?

Inläggav Rotsac » fredag 2018-01-26 11:25

jonteman skrev:Hej!
Bryggde en Zombie Dust Clone i min grainfather i helgen.
Orginalreceptet finns här:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/5916/zombie-dust-clone-all-grain
Mailade Maltmagnus då de inte hade exakt samma malt att erbjuda.
American Pale 2 Row ersattes av Pale Ale Nature Eko
American Munich Light 10L ersattes av Light Munich malt Crisp
German CaraFoam ersattes av Caramel Malt 30L
American CaraCrystal 60L ersattes av Caracrystal Wheat 55L
German Malanoidin ersattes av Red Ale malt

I övrigt gjordes:
Mash vol 21.2L
Sparge 12,1 L

Spargeing tog ca 1 timme!!!

I jäshinken blev enbart drygt 16 L (23 i recept) och OG blev då hela 1,082 (isf 1.065).

Gjorde allt enlig receptet annars.

Kan förstå varför OG blev högt men suger utvald malt mer vätska?
Blir ölen annars ungefär samma förutom styrkan?
Den tokjäste 2 dagar men har nu avstannat betydligt. Satte i två påsar jäst isf en.

Detta är min andra batch som nybörjare =)



6 Gallons i jäshinken motsvarar 22,7 Liter.

Cirka 2,3 Liter kokar bort (utan isolering omkring kokkärlet).
Cirka 4 Liter försvinner i humle, bottengrums, och i kylaren.

Så för att få 22,7 Liter ned i jäshinken behöver du ha cirka 29 Liter innan kokning.
Observera att vatten "svullnar" när det värms upp!

I de vätskemängder vi talar om här räknar jag med cirka 1,5 Liter.
Så du borde alltså ha 30,5 Liter "svullet vatten" i kärlet innan kokning.

Detl blir svårt, då kärlet inte rymmer så mycket, lämpligt för kokning.
Jag anser att gränsen går vid 28 Liter.

Du har helt enkelt använt ett recept som inte är ämnat för din utrustning.
Skala ned sådana här recept (5 Gallons är mera lämpligt, och oftast "standardmängden" för sådana här recept), så att de passar utrustningen.

Det är enkelt gjort med programmet CALC.EXE i Windows.....
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Var ligger skillnaden?

Inläggav MCMLXXXII » lördag 2018-01-27 11:37

Rotsac skrev:6 Gallons i jäshinken motsvarar 22,7 Liter.

Cirka 2,3 Liter kokar bort (utan isolering omkring kokkärlet).
Cirka 4 Liter försvinner i humle, bottengrums, och i kylaren.

Så för att få 22,7 Liter ned i jäshinken behöver du ha cirka 29 Liter innan kokning.
Observera att vatten "svullnar" när det värms upp!

I de vätskemängder vi talar om här räknar jag med cirka 1,5 Liter.
Så du borde alltså ha 30,5 Liter "svullet vatten" i kärlet innan kokning.

Detl blir svårt, då kärlet inte rymmer så mycket, lämpligt för kokning.
Jag anser att gränsen går vid 28 Liter.

Du har helt enkelt använt ett recept som inte är ämnat för din utrustning.
Skala ned sådana här recept (5 Gallons är mera lämpligt, och oftast "standardmängden" för sådana här recept), så att de passar utrustningen.

Jag får 23 l i jästanken utan problem vid mina bryggningar med Grainfather. 24-25 l är inte ovanligt heller faktistkt. Men så är jag kanske mer benägen att minimera spill än den genomsnittlige hembryggaren också.
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 161
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 11 gäster

cron