Fatspån

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Fatspån

Inläggav worldonaplatter » torsdag 2017-10-05 09:45

Hej alla brewers!

En liten fråga, jag har en vän so samlar på whisky, och har fått lite spån från ett av hans ekfat med sherrytoner. Hur skall jag lämpligast få ut så mkt som möjligt av smaken på dem, och ska de i vid koket eller vid jäsning? Vad tror ni?
Har tänkt mig att bygga ett alerecept med lite karamelltoner. Fatet är som sagt whiskyfat med sherry ochd lite citrustoner.

Tacksam för input!
Cheers!

Björn
Captain's Brewskies
worldonaplatter
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 40
Blev medlem: tisdag 2017-04-11 10:43
Ort: Stockholm

Re: Fatspån

Inläggav martinb » torsdag 2017-10-05 11:06

Efter primärjäsning. Typisk dosering: 1 – 3 gram per liter i par dagar till flera månader. Finns info om ekspån och dess användning hos de olika försäljningsställena på internet.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Fatspån

Inläggav pettersson80 » torsdag 2017-10-05 14:40

När jag kört med spån har jag gjort en tinktur. Blanda ett par dl sprit med spånen. Lättare att dosera vid flask eller fattappning. Men det är som med allt annat som har med bryggning att göra. Prova dig fram och hitta en metod som passar dig!
Inled mig icke i frestelse, jag kan gå själv!
pettersson80
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 177
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 23:59
Ort: Harmånger

Re: Fatspån

Inläggav worldonaplatter » fredag 2017-10-06 14:50

Tack för era svar!
Cheers!

Björn
Captain's Brewskies
worldonaplatter
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 40
Blev medlem: tisdag 2017-04-11 10:43
Ort: Stockholm


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster