Hej! Tänkte jag skulle ge mig på en imperial stout som kan få stå å lagra lite. Tänkte smaksätta med ek och ev vanilj.
Jag tycker det är svårt att hitta nån maltnota att gå efter då alla ser väldigt olika ut och alla möjliga malter hit å dit används.
Hade inte tänkt krångla till det med så många maltsorter utan vill hålla mig kring 4 eller max 5.
Detta är vad jag har hittills så kom gärna med synpunkter.
Batch Size 12 L
60 min kok
Mäska i 65 grader i 90 min
Est OG 1096
Est FG 1019
ESt abv 10,2%
3,90 kg Pale Ale Malt 76,5 %
0,43 kg Carafa Special I 8,5 %
0,38 kg Caraaroma 7,5 % (Alternativt dark crystal istället?)
0,38 kg Rostat Korn 7,5 %
55 g Magnum [11,00 %] Boil 60,0 min 83 IBU
Tips på jäst? vill inte hålla på med förkultur så kanske helt enkelt us-05?
30 gram ek chips i 7 dagar
2-3 vaniljstänger i 7 dagar
Borde jag ha i nån svartmalt?
Har läst att många tappar över till sekundär och tillsätter eken å vaniljen där
men jag hade bara tänkt jäsa först 7 dagar sen tillsätta eken å vaniljen i primären och låta det dra ca 7 dagar sen flaska.
Låter detta bra?