Hjälp med recept på en Imperial Stout

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Hjälp med recept på en Imperial Stout

Inläggav Samme77 » lördag 2017-09-02 19:06

Hej! Tänkte jag skulle ge mig på en imperial stout som kan få stå å lagra lite. Tänkte smaksätta med ek och ev vanilj.
Jag tycker det är svårt att hitta nån maltnota att gå efter då alla ser väldigt olika ut och alla möjliga malter hit å dit används.
Hade inte tänkt krångla till det med så många maltsorter utan vill hålla mig kring 4 eller max 5.
Detta är vad jag har hittills så kom gärna med synpunkter.

Batch Size 12 L
60 min kok
Mäska i 65 grader i 90 min
Est OG 1096
Est FG 1019
ESt abv 10,2%

3,90 kg Pale Ale Malt 76,5 %
0,43 kg Carafa Special I 8,5 %
0,38 kg Caraaroma 7,5 % (Alternativt dark crystal istället?)
0,38 kg Rostat Korn 7,5 %

55 g Magnum [11,00 %] Boil 60,0 min 83 IBU

Tips på jäst? vill inte hålla på med förkultur så kanske helt enkelt us-05?

30 gram ek chips i 7 dagar
2-3 vaniljstänger i 7 dagar

Borde jag ha i nån svartmalt?
Har läst att många tappar över till sekundär och tillsätter eken å vaniljen där
men jag hade bara tänkt jäsa först 7 dagar sen tillsätta eken å vaniljen i primären och låta det dra ca 7 dagar sen flaska.
Låter detta bra?
Samme77
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: onsdag 2016-08-24 17:44

Re: Hjälp med recept på en Imperial Stout

Inläggav Weinkeller » lördag 2017-09-02 20:02

Jag tycker ditt recept ser klockrent ut. Möjligtvis att du skulle ha nytta av ett litet högre FG typ 1025 när du ändå tänkt eka. Det kan du uppnå med li5e högre mäsktemp och kanske en jäst som lämnar mer maltotrios. Ekchips och spån är snabba så primär låter bra

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: Hjälp med recept på en Imperial Stout

Inläggav Samme77 » lördag 2017-09-02 20:47

Okej! tack. Kul att man inte är helt ute å cyklar :)
provade öka tempen till 68 grader i BS med en us-05 och skulle då hamna på 1024. så då provar jag nåt sånt då.
Har du tips på nån annan jäst som lämnar mer maltotrios?
Samme77
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: onsdag 2016-08-24 17:44

Re: Hjälp med recept på en Imperial Stout

Inläggav Bee » söndag 2017-09-03 20:11

S-04 eller annan liknande "engelsk" torrjäst.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Hjälp med recept på en Imperial Stout

Inläggav ThePier » måndag 2017-09-04 12:37

Angående vaniljstång så hade jag snarare kört på 3 st för 12 l. Jag har använt 2 för nästan samma mängd och det var knappt man märkte vaniljen alls. Skulle nog också använda S-04 el möjligen -05 som jäst. Den senare jäser väl ut något mer, åtminstone enl BS.

När det gäller malten tror jag ditt recept skulle tjäna på att lägga till några få % av vetemalt och havremalt för skumstabilitet och för den lite fylligare känslan som havre/vete ger. Man kan ju också experimentera med honung el olika sorters socker för att öka komplexiteten i smaken lite om man så vill. Men eftersom det verkar som om du vill hålla receptet någorlunda enkelt hade jag nog bara lagt till vetemalten.
Användarvisningsbild
ThePier
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: torsdag 2016-10-27 13:50
Ort: Alingsås

Re: Hjälp med recept på en Imperial Stout

Inläggav Bee » måndag 2017-09-04 13:05

ThePier skrev:Angående vaniljstång så hade jag snarare kört på 3 st för 12 l. Jag har använt 2 för nästan samma mängd och det var knappt man märkte vaniljen alls. Skulle nog också använda S-04 el möjligen -05 som jäst. Den senare jäser väl ut något mer, åtminstone enl BS.

När det gäller malten tror jag ditt recept skulle tjäna på att lägga till några få % av vetemalt och havremalt för skumstabilitet och för den lite fylligare känslan som havre/vete ger. Man kan ju också experimentera med honung el olika sorters socker för att öka komplexiteten i smaken lite om man så vill. Men eftersom det verkar som om du vill hålla receptet någorlunda enkelt hade jag nog bara lagt till vetemalten.

Är det bara skumstabilitet man vill åt med vetemalten så tycker jag att det är bättre med en näve korngryn istället. Då får man bra med proteiner till skummet.
Vetemalt lättar upp och ger ett visst syrligt bidrag, syrlighet finns redan från det rostade kornet så det kanske inte är önskvärt att öka den karaktären.
Så tänker jag.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Hjälp med recept på en Imperial Stout

Inläggav Falkens » måndag 2017-09-04 14:08

För en som är lite trög...

Har du någon länk till "korngryn" eller är min Googling spot on?
http://www.gogreen.se/produkter/matgryn/korngryn/
// Jonas
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 2057
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: Hjälp med recept på en Imperial Stout

Inläggav Bee » måndag 2017-09-04 16:17

Japp, @Falkens såna man köper i butiken.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Hjälp med recept på en Imperial Stout

Inläggav Samme77 » måndag 2017-09-04 18:02

Tackar för alla tips! Angående korngrynet där, så tolkar jag det som att man bara kastar i det som det är från förpackning? Man behöver inte behandla/krossa osv?
Samme77
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: onsdag 2016-08-24 17:44

Re: Hjälp med recept på en Imperial Stout

Inläggav Bee » tisdag 2017-09-05 10:53

Samme77 skrev:Tackar för alla tips! Angående korngrynet där, så tolkar jag det som att man bara kastar i det som det är från förpackning? Man behöver inte behandla/krossa osv?

Japp, jag brukar kasta med det i krossningen, men det går nog bra direkt i mäsken. Eftersom du inte är ute efter stärkelsen i korngrynet så spelar det ingen roll om det värmebehandlats innan. Se till att bara ta liten mängd. 5-10g/20l, det bidrar med mycket proteiner vilket du kommer se genom mer skum vid uppkok.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster

cron