Inte för tuff IPA

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Inte för tuff IPA

Inläggav worldonaplatter » onsdag 2017-08-30 13:44

Tja!

Har fått en förfrågan om att brygga en "lättare" IPA till en kollegas bröllop. De har just börjat gilla IPA och har en favvis, S:t Eriks IPA. Tänkte göra ngt liknande.

Knackade ihop ett recept på detta, och undrar om ni tror det blirt en mildare IPA med inte så hög beska?
tack på förhand...

Batch Size: 10.00 l Style: American IPA (21A)
Boil Size: 17.00 l Style Guide: BJCP 2015
Color: 14.5 EBC Equipment: Bulldog minisats
Bitterness: 48.6 IBUs Boil Time: 60 min
Est OG: 1.068 (16.6° P) Mash Profile: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out
Est FG: 1.017 SG (4.4° P) Fermentation: Ale, Single Stage
ABV: 6.7% Taste Rating: 30.0
Ingredients
Amount Name Type #
18.93 l Stockholm, Sweden Water 1
2.68 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5.9 EBC) Grain 2
419.4 g Caramel/Crystal Malt - 10L (19.7 EBC) Grain 3
10.0 g Northern Brewer [8.5%] - Boil 60 min Hops 4
15.0 g Centennial [10.0%] - Boil 20 min Hops 5
0.25 tsp Irish Moss (Boil 10 min) Misc 6
15.0 g Amarillo Gold [8.5%] - Dry Hop 7 days Hops 7
Cheers!

Björn
Captain's Brewskies
worldonaplatter
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 40
Blev medlem: tisdag 2017-04-11 10:43
Ort: Stockholm

Re: Inte för tuff IPA

Inläggav martinb » onsdag 2017-08-30 15:38

Vet inte just vad du menar med lättare men om vi tittar på maltbasen och justerar upp crystalmalten med 0,6g har du ungefär 89,5% Basmalt och 10,5% karamellmalt. Det kommer kommer ge en tydligt maltig karaktär på ölet.
Gällande humlen har du vettiga sorter men du har extremt lite humle för att ge den humlekaraktären du vill ha i en IPA. Du har 40g humle för 10 liter slutvolym vilket ger 4g/l. Jag hade rekommenderat minst 10g/l (om du vill ha smak och doft som en IPA).

Nu har jag aldrig bryggt med en Bulldog men jag tvivlar på att du kommer att koka bort 7l på en timme.

Ta en titt på recepten på SHBFs receptdatabas för mer tips kring IPA: http://shbf.se/recept/Receptdb.php?submit=630&hits_t=46,47,48,268,299,348,407,465,499,531,552,585,630&hits_n=
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Inte för tuff IPA

Inläggav fluke12 » onsdag 2017-08-30 20:45

martinb skrev:Vet inte just vad du menar med lättare men om vi tittar på maltbasen och justerar upp crystalmalten med 0,6g har du ungefär 89,5% Basmalt och 10,5% karamellmalt. Det kommer kommer ge en tydligt maltig karaktär på ölet.
Gällande humlen har du vettiga sorter men du har extremt lite humle för att ge den humlekaraktären du vill ha i en IPA. Du har 40g humle för 10 liter slutvolym vilket ger 4g/l. Jag hade rekommenderat minst 10g/l (om du vill ha smak och doft som en IPA).

Nu har jag aldrig bryggt med en Bulldog men jag tvivlar på att du kommer att koka bort 7l på en timme.

Ta en titt på recepten på SHBFs receptdatabas för mer tips kring IPA: http://shbf.se/recept/Receptdb.php?submit=630&hits_t=46,47,48,268,299,348,407,465,499,531,552,585,630&hits_n=

Som jag ser receptet är det ju 2.68 kilo basmalt och 419.4 gram karamellmalt. Runt 18 % av maltnotan. Att lägga på 0,6 gram måste ju vara en felskrivning. För att landa på 10,5% bör ju karamellmalten reduceras till 270 gram.
Eller har jag fattat fel eller missat något?
fluke12
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 267
Blev medlem: fredag 2016-05-13 13:05
Ort: Askeby Linghem

Re: Inte för tuff IPA

Inläggav martinb » onsdag 2017-08-30 21:37

fluke12 skrev:Som jag ser receptet är det ju 2.68 kilo basmalt och 419.4 gram karamellmalt. Runt 18 % av maltnotan. Att lägga på 0,6 gram måste ju vara en felskrivning. För att landa på 10,5% bör ju karamellmalten reduceras till 270 gram.
Eller har jag fattat fel eller missat något?

Nja, jag tänkte rätt men knappade fel. För avrundnings skull, och just det lite fåniga att ha 0.6g ifrån en hel siffra, avrundade jag till 420g

Men, karamellmalten blir ju då (420g/(2680g+420g))*100 vilket ger oss ca 13.5%. Basmalten landar på 86,5%. För en "lätt" IPA maltmässigt hade inte jag överstigit 5% karamellmalt.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Inte för tuff IPA

Inläggav worldonaplatter » onsdag 2017-08-30 22:39

Hej och tack för era svar och tips!
Med lättare IPA menar jag inte så hög beska. De har precis gått över från lager till IPA, och hade fastnat för St:Eriks IPA.

Har justerat receptet som följer, har jag uppfattat er rätt då?

Tack på förhand,

Brewer: B.Gunnebro
Batch Size: 10.00 l Style: American IPA (21A)
Boil Size: 17.00 l Style Guide: BJCP 2015
Color: 12.6 EBC Equipment: Bulldog minisats
Bitterness: 50.5 IBUs Boil Time: 60 min
Est OG: 1.067 (16.4° P) Mash Profile: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out
Est FG: 1.017 SG (4.3° P) Fermentation: Ale, Single Stage
ABV: 6.7% Taste Rating: 30.0
Ingredients
Amount Name Type #
15.00 l Stockholm, Sweden Water 1
3.18 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5.9 EBC) Grain 2
150.0 g Caramel/Crystal Malt - 10L (19.7 EBC) Grain 3
13.0 g Northern Brewer [8.5%] - Boil 60 min Hops 4
16.0 g Centennial [10.0%] - Boil 20 min Hops 5
0.25 tsp Irish Moss (Boil 10 min) Misc 6
19.0 g Amarillo Gold [8.5%] - Dry Hop 7 days Hops 7
Cheers!

Björn
Captain's Brewskies
worldonaplatter
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 40
Blev medlem: tisdag 2017-04-11 10:43
Ort: Stockholm

Re: Inte för tuff IPA

Inläggav martinb » torsdag 2017-08-31 15:04

Tja, det känns fortfarande som väldigt lite humle. Ett tips är att iaf ha 4-5g/l i torrhumlingen och kanske 2-3g/l vid 20 minuter. Du behöver trots allt inte ha någon bittergiva. När jag gör recept för IPA så kör jag "baklänges" med humlen, dvs börjar med hur mycket jag vill ha i torrhumling, whirlpool, 5 minuter, 10 minuter, 20 minuter osv.

Så om du vill ha mycket smak och låg beska och humle som torrhumling, 20 min och 60, skippa humlen vid 60 minuter och öka på mängden vid 20 minuter tills du har den teoretiska beskan du vill ha.

Maltkompositionen ser ju bra ut men jag funderar fortfarande på din vattenmängd - kokar du ned från 17 liter till 10 liter på en timme?
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Inte för tuff IPA

Inläggav Christian H » torsdag 2017-08-31 21:16

Jag gillar inte att skriva ut recept från böcker som fortfarande finns att köpa, så jag ger bara lite hänvisningar till S:t Eriks öl i boken Klona öl, där de har med tre recept.

När det gäller recepten för S:t Eriks ales i boken, en IPA och en Pale Ale, så använder de en karamellmalt med ca 20L i allt mellan 10 och 30 procent av maltnotan. När det gäller torrhumlen så är det 2-3 g/l i recepten.
Christian H
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: lördag 2015-09-12 19:48

Re: Inte för tuff IPA

Inläggav worldonaplatter » torsdag 2017-08-31 22:26

Hej igen!

Jag körde en Saisonbryggning igår. Toppade upp till ca 12 liter, och kokade bort ca 3 liter. Har justerat siffrorna nu. :-)
Cheers!

Björn
Captain's Brewskies
worldonaplatter
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 40
Blev medlem: tisdag 2017-04-11 10:43
Ort: Stockholm

Re: Inte för tuff IPA

Inläggav worldonaplatter » torsdag 2017-09-28 23:52

Ändrade planerna.

Har nu en Punk IPA klon som står och jäser!

Tack för alla tips.
Cheers!

Björn
Captain's Brewskies
worldonaplatter
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 40
Blev medlem: tisdag 2017-04-11 10:43
Ort: Stockholm


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 11 gäster

cron