Smaktillsatser...

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Smaktillsatser...

Inläggav worldonaplatter » onsdag 2017-08-30 09:27

Tjena alla bryggare!

Jag har funderat på en sak.
Hur beräknar man hur mycket smaksättning som behöver tillsättas till exempelvis en 23 liters sats? Dvs. Chili, kaffe, örter etc.

Har ni några tips?

Tack på förhand :-)
Cheers!

Björn
Captain's Brewskies
worldonaplatter
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 40
Blev medlem: tisdag 2017-04-11 10:43
Ort: Stockholm

Re: Smaktillsatser...

Inläggav martinb » onsdag 2017-08-30 09:57

Generellt? Gram per liter är ju alltid en bra skala för "torra varor".
Pratar vi exakta mängder så handlar det väl om hur mycket smak du vill att tillsatsen ska ge.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Smaktillsatser...

Inläggav skyking » onsdag 2017-08-30 10:07

Ett tips är "Kreativ Ölbryggning" av P.M.Eronson och S.Svensson, de går igenom en hel del olika ingredienser utöver det vanliga och nämner lämplig dosering. Det är förvisso beroende på hur karaktär som ingrediensen skall ge, men för de flesta kan man ge en g/L- eller ml/L-siffra på "lagom" nivå.

För chili så bör man nog också ta höjd för hettan. Där blir det snarare scoville*g/L det relevanta måttet så får man räkna ungefär som man gör med humle (även om man inte har exakta siffran för scoville-hettan i just den chilin man använder).

Ett annat tips (som också nämns i boken) är att lösa upp ingrediensen i sprit (tinktur). Isht när det gäller icke-jäsbara ingredienser så kan man experimentera genom att tillsätta lite tinktur till färdig öl. På så sätt kan man få en fingervisning om vilket smakbidrag det ger, om det passar med öl - därmed inte sagt att smaken blir densamma som om man tillsätter tillsatsen på något annat sätt (man skall särskilt vara medveten om att det kan ske transformeringar vid upphettning som ändrar karaktär hos ingrediensen).

En annan möjlighet som kan användas för att rädda överdosering till viss mån är att blanda ut med vanlig öl. Det är iofs inte praktiskt ifall du har doserat flera tiopotenser för högt, men kan defitivt göras ifall du doserat dubbelt.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Smaktillsatser...

Inläggav worldonaplatter » onsdag 2017-08-30 11:04

Tack för era svar! Boken har jag redan :-)
Cheers!

Björn
Captain's Brewskies
worldonaplatter
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 40
Blev medlem: tisdag 2017-04-11 10:43
Ort: Stockholm


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 29 gäster

cron