Student APA

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Student APA

Inläggav TommyP » tisdag 2017-04-11 15:57

Jaha nu stundar studenten för en familjemedlem. Därmed har jag knåpat ihop ett eget recept på en student APA.
Åsikter, förslag på förbättringar och eventuella ändringar mottages gärna. Vill hålla nere alkoholen under 5%.
Är det ok att dra ner på malten så den hamnar på typ4,4% eller blir ölen på tok för "tunn" då?

Pale ale (APA) (4 C)

Type: All Grain
Batch Size: 11,00 l
Boil Size: 17,29 l
Boil Time: 90 min
End of Boil Vol: 13,54 l
Final Bottling Vol: 9,00 l
Fermentation: Ale, Two Stage

1,83 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 81,6 %
0,28 kg Honey Malt (13,0 EBC) Grain 2 12,2 %
0,14 kg Caramel/Crystal Malt -120L (150,0 EBC) Grain 3 6,1 %
5,00 g Apollo [18,30 %] - Boil 60,0 min Hop 4 20,6 IBUs
5,00 g Calypso [14,90 %] - Boil 10,0 min Hop 5 6,1 IBUs
5,00 g Delta [6,00 %] - Boil 10,0 min Hop 6 2,5 IBUs
20,00 g Calypso [13,00 %] - Boil 0,0 min Hop 7 0,0 IBUs
20,00 g Delta [6,00 %] - Boil 0,0 min Hop 8 0,0 IBUs
1,0 pkg California Ale V (White Labs #WLP051) [35,49 ml] Yeast 9 -


Est Original Gravity: 1,045 SG
Est Final Gravity: 1,009 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 29,1 IBUs
Est Color: 15,6 EBC

Measured Original Gravity: 1,046 SG
Measured Final Gravity: 1,010 SG
Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Calories: 427,1 kcal/l

Mash Name: Single Infusion, Light Body, Batch Sparge
Sparge Water: 14,63 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE
Est Mash PH: 5,59
Measured Mash PH: 5,20
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Student APA

Inläggav TommyP » fredag 2017-04-14 07:59

Ingen??
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Student APA

Inläggav Bee » fredag 2017-04-14 11:55

18% karamellmalt är lite väl mycket. Själv hade jag haft 5%.
Humlen kan jag inte svara för, har aldrig använt dom.

För "tunn", det har inte med alkoholen att göra inte vid dessa halter. Mäska högre eller ha mindre kolsyra för att inte få tunn öl.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Student APA

Inläggav TommyP » fredag 2017-04-14 15:19

Ok drar ner på karamellmalten. Lägga den på maris otter då antar jag eller ??
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Student APA

Inläggav ekstedt » fredag 2017-04-14 15:42

Är den mörkaste karamellmalten 120 L eller 130 EBC? Den kan inte vara både och. Om det är det förstnämnda är det en alldeles för mörk karamellmalt för en apa, max 70 tycker jag nog. Annars blir det mer en red ale som North Coast Red Seal. Som visserligen är gott men det är kanske inte det du är ute efter?
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Student APA

Inläggav TommyP » fredag 2017-04-14 16:35

Aaah såg nu det är karamell 150L på 150ebc enligt maltmagnus. Byta den mot någon max 70 då alltså. :)
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Student APA

Inläggav ekstedt » fredag 2017-04-14 16:39

TommyP skrev:Aaah såg nu det är karamell 150L på 150ebc enligt maltmagnus. Byta den mot någon max 70 då alltså. :)


Är den 150 L eller 150 EBC?
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Student APA

Inläggav TommyP » fredag 2017-04-14 16:42

Vill få upp färgen lite .... om man drar ned på karamellmalten så halkar färgen ned......
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Student APA

Inläggav TommyP » fredag 2017-04-14 17:01

Färgen ska ju enligt beersmith vara mellan 12-28 EBC. Maltnoteförslag mottages gärna.
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Student APA

Inläggav ekstedt » fredag 2017-04-14 18:05

TommyP skrev:Färgen ska ju enligt beersmith vara mellan 12-28 EBC. Maltnoteförslag mottages gärna.


Skit i vad BS säger, brygg som du vill ha det i stället. Många moderna apor är ljusare än 12 EBC. Jag kör själv med 100 % maris otter i mina. Sierra Nevada Pale Ale kör 3 % karamellmalt (60 L) och resten pale malt.
Senast redigerad av ekstedt fredag 2017-04-14 18:38, redigerad totalt 1 gång.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Student APA

Inläggav Judgecc » fredag 2017-04-14 18:25

Håller med ekstedt i inlägget ovanför.
Därimot gjorde jag en grym Apa med Maris Otter, 10% munich och 10% honungsmalt. Men enbart Marisotter och honung vore med gott. Eller bara MO såklart.

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Student APA

Inläggav Jonas Johnsson » söndag 2017-04-16 16:19

Det kan funka med 18 % karamellmalt i en APA tycker jag, testa det om du vill!
Oscar Blues har väl dryga 20 % i sin Dale´s Pale Ale, och den är ruggigt god.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Student APA

Inläggav Bobby » lördag 2017-06-17 12:37

En reflektion angående maltnotor för amerikanska pale ale.
Oppigårds kör helt utan karamellmalt i sin APA, och med enbart pilsnermalt.
Jag vet att flera andra bryggerier gör på samma sätt.

Jag kör några få procent Cara ruby bara. Resten pilsnermalt, jag tycker personligen att 10-25 EBC (eller vad nu definitionen säger) är lite för högt för en APA.
Jag har flera gånger testat att lägga mig mitt i spannet för EBC i BS och fått på tok för "maltig" APA - Enligt min smak.

Sikta på att ligga lågt i spannet eller något under, det är vad jag tycker.

Jag drar upp IBUn istället och lägger mig runt 45.
Bobby
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 94
Blev medlem: onsdag 2016-11-16 14:15


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster