Första bryggningen! Recepthjälp

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Re: Första bryggningen! Recepthjälp

Inläggav Bee » torsdag 2017-04-06 11:32

US-05 är ju inte känd för diacetyl, men vid en kortare jäsning kanske man vill höja temperaturen några grader de sista 3 dagarna för att säkerställa diacetylrast.
Har du några erfarenheter av diacetyl på dina 10-dagars @ekstedt?
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Första bryggningen! Recepthjälp

Inläggav ekstedt » torsdag 2017-04-06 12:12

Bee skrev:US-05 är ju inte känd för diacetyl, men vid en kortare jäsning kanske man vill höja temperaturen några grader de sista 3 dagarna för att säkerställa diacetylrast.
Har du några erfarenheter av diacetyl på dina 10-dagars @ekstedt?


Jag jäser svalt i 3-4 dagar, sedan upp i lägenheten där det är >20 C.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Första bryggningen! Recepthjälp

Inläggav Drake » torsdag 2017-04-06 20:35

Bee skrev:US-05 är ju inte känd för diacetyl, men vid en kortare jäsning kanske man vill höja temperaturen några grader de sista 3 dagarna för att säkerställa diacetylrast.
Har du några erfarenheter av diacetyl på dina 10-dagars @ekstedt?


Nu är ju jag inte den du frågade, men vill ändå dela med mig mina erfarenheter eftersom jag gjort lite tester just vad gäller diacetyl och 05:an.
Her provat med att göra så kallade diacetyl-tester där man värmer upp ett prov i en timme eller så och jämför med ett som inte värmts upp och har man diacetyl kvar i ölen så märks det väldigt tydligt. Det som förvånade mig mest är att ett prov som ena dagen smakade smörkola och luktade ganska vedervärdigt kunde nästa dag vara helt ok. Alltså att det inte gick att känna någon skillnad mot det som inte triggats av uppvärmingen. Runt 8-10 dagar brukade gränsen gå med min jäsmetod (17-18 grader i jäskärlet i 5-6 dagar och 21-22 grader efter det). Jäser man i rumstemperatur borde det gå betydligt fortare.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Första bryggningen! Recepthjälp

Inläggav Kanontompa » måndag 2017-05-08 14:27

Hej,

Jag har nu gjort något jag hoppas ska bli en Lageröl. Den har nu jäst i kylskåpet på 11 grader i knappt 7 dygn och är redan nere på en SG på 1,014 (tidigare OG 1,054). Använt mig av Saflager 34/70, 2 paket på en 12L batch, rehydrerade och hade mig. Har jag gjort något fel? tycker den jäst så sjukt snabbt? :shock:
Kanontompa
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 19
Blev medlem: tisdag 2017-03-28 15:16

Re: Första bryggningen! Recepthjälp

Inläggav ekstedt » måndag 2017-05-08 14:51

Helt normalt för den jästen.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Första bryggningen! Recepthjälp

Inläggav Kanontompa » måndag 2017-05-08 15:03

ekstedt skrev:Helt normalt för den jästen.


Okej tack :) Bör jag ställa ut den i rumstemp nu ett par dygn? för att sedan ställa in den igen i 1-2 grader?
Kanontompa
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 19
Blev medlem: tisdag 2017-03-28 15:16

Föregående

Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 5 gäster