Nybörjare

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Nybörjare

Inläggav tÖLpen » lördag 2017-02-18 18:55

Hej, har lite funderingar på om detta skulle kunna fungera. Nybörjare gällande beersmith och att hitta på eget recept. Men någon gång måste man ju prova och innan jag låter det gå helt åt fanders så kan det vara bra att se om någon mer erfaren och kunnig person har lust att vädra sina åsikter runt receptet. Tar å det (förhoppningsvis :) ) ödmjukaste mot konstruktiv kritik.
Jäst: safale us-05 20-21°C 1v (ev dela på batchen och torrhumla hälften med wai-iti och kohatu mängd? förslag?)

All black dipa

Double IPA

Type: All Grain
Batch Size: 20,00 l
Boil Size: 25,83 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 23,79 l
Final Bottling Vol: 18,49 l
Fermentation: Ale, Single Stage

5,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 1 71,4 %
1,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 2 14,3 %
0,50 kg Black Malt (1350,0 EBC) Grain 3 7,1 %
0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 10L (19,7 EBC) Grain 4 7,1 %
50,00 g Waimea [15,10 %] - Boil 60,0 min Hop 5 65,4 IBUs
50,00 g Waimea [15,10 %] - Boil 15,0 min Hop 6 32,4 IBUs
20,00 g Kohatu [7,30 %] - Boil 15,0 min Hop 7 6,9 IBUs
0,26 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
20,00 g Wai-iti [2,60 %] - Boil 10,0 min Hop 9 1,8 IBUs
20,00 g Kohatu [7,30 %] - Boil 0,0 min Hop 10 0,0 IBUs
20,00 g Wai-iti [2,60 %] - Boil 0,0 min Hop 11 0,0 IBUs


Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 1,075 SG
Est Final Gravity: 1,019 SG
Estimated Alcohol by Vol: 7,5 %
Bitterness: 106,5 IBUs
Est Color: 84,3 EBC

Tack på förhand!
tÖLpen
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: onsdag 2015-12-09 12:13

Re: Nybörjare

Inläggav Ceder » torsdag 2017-02-23 09:10

Jag skulle minska mängden humle vid 60 min (40g?) Flytta humlen vid 10 min till 5 min då den "krockar" med Irish Moss och öka mängden (100g?) samt öka mängden vid 0 min (100g?)


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Ceder
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: måndag 2013-05-27 20:01

Re: Nybörjare

Inläggav Ceder » torsdag 2017-02-23 09:11

Edit: eller minska ännu mer vid 60 min, 30g?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Ceder
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: måndag 2013-05-27 20:01

Re: Nybörjare

Inläggav Ceder » torsdag 2017-02-23 16:42

Personligen skulle jag och ersätta pilsermalten med Pale Ale och dra ner på Black Malt (till 0.3-0.4 kg) Skulle även minska mängden karamell till typ 0,3 men ändra till en mörkare variant.

Ölen kommer säkert bli helt ok ändå, men om du vill ha en "dipa fast svart" så bör mängden karamell och specialmalt vara 5-10%.

Gällande mängde humle när du torrhumlar skulle jag säga minst 10g/litern (gärna lite mer, typ 12-15g)

Då ölen är rätt stark så tror jag också du får räkna med längre jästid.

Hur många påsar jäst tänkte du köra med?



Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Ceder
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: måndag 2013-05-27 20:01

Re: Nybörjare

Inläggav tÖLpen » torsdag 2017-03-16 16:50

Tack för input. Det blev som jag skrev, då jag var lite ivrig och hade tid att brygga dagen efter jag skrev inlägget.
:-)

Jag körde på en påse safale us-05 till 19l. Borde kanske ha haft en påse till?
Puttrade på bra och fick jäsa i 16 dagar tappade då upp hälften och torrhumlade hälften med 60g wai-iti (det jag hade kvar).
I 5dagar till och tappade upp efter dessa dagar.

Det jag tar med mig är att som du säger Ceder mindre mängd specialmalt och vara lite mer tålmodig gällande jäsning och ev. mer givmild gällande och mängd jäst. Man läser på påsen att en påse räcker till 20-30l. Eller så får jag kolla på mer tåliga jästsorter? Tips? Tycker att det ibland kan vara svårt att få en bra utjäsning av lite mer alkoholstarka öl.

Ölet var helt ok vid tappning, inte så besk som jag förväntat mig och lite mycket restsötma. Har nu primats och kommer att få någon vecka till på flaska innan jag ska prova den igen.
Ett av mina första egna recept detta så det får jag ta med i beräkningen.
Learning by doing!


Skickat från min SM-G900F via Tapatalk
tÖLpen
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: onsdag 2015-12-09 12:13

Re: Nybörjare

Inläggav ekstedt » torsdag 2017-03-16 17:19

tÖLpen skrev:Det jag tar med mig är att som du säger Ceder mindre mängd specialmalt och vara lite mer tålmodig gällande jäsning och ev. mer givmild gällande och mängd jäst. Man läser på påsen att en påse räcker till 20-30l. Eller så får jag kolla på mer tåliga jästsorter? Tips? Tycker att det ibland kan vara svårt att få en bra utjäsning av lite mer alkoholstarka öl.


En tåligare och mer robust jästsort än US-05 är inte lätt att hitta. Den är snabb med hög utjäsning också. Det finns jäst med högre alkoholtolerans förvisso, men ~8 % är ingen match för denna jäst. Mängden räcker till också, även om två påsar eventuellt hade givit lite färre estrar. Utjäsningen ska inte påverkas negativt i alla fall. Och 16+5 dagar är väl tilltaget i överkant, jag har själv en dubbel-ipa på jäsning just nu med US-05 som jag tänker ge totalt 10 dagar inklusive 2 dagar i kylskåp.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 12 gäster