Är det här okej? Fruktig IPA

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Är det här okej? Fruktig IPA

Inläggav Exile82 » onsdag 2017-02-15 21:30

Hej. Jag ska rensa humle i frysen och snickrat på ett recept utifrån vad jag har, men behöver hjälp med humlegivorna. Kommer de vid rätt tidpunkt och med rätt mängd? Jag vill få en fruktig och fräsch "vår-IPA" där jag vill framhålla Azaccans mangokaraktär och Citrans citrus. Bomba på, såga eller tipsa:

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Voodoo2 IPA
Brewer: Borensbrew
Asst Brewer:
Style: American IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 26,98 l
Post Boil Volume: 24,48 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Bottling Volume: 18,00 l
Estimated OG: 1,061 SG
Estimated Color: 13,1 EBC
Estimated IBU: 54,1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 84,6 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
30,34 l Moshers Ideal Pale Ale Water 1 -
11,84 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 2 -
8,64 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) Water Agent 3 -
1,20 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 4 -
0,76 g Salt (Mash 60,0 mins) Water Agent 5 -
5,00 kg Pale Ale (2-row) (8,0 EBC) Grain 6 90,9 %
0,50 kg Munich (18,0 EBC) Grain 7 9,1 %

7,00 g Centennial [9,20 %] - Boil 60,0 min Hop 8 6,8 IBUs
7,00 g Citra [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 9 9,5 IBUs
7,00 g Columbus (Tomahawk) [15,30 %] - Boil 60, Hop 10 11,2 IBUs
7,00 g Simcoe [12,20 %] - Boil 60,0 min Hop 11 9,0 IBUs

7,00 g Azacca [11,10 %] - Boil 30,0 min Hop 12 6,3 IBUs
7,00 g Citra [13,00 %] - Boil 30,0 min Hop 13 7,3 IBUs

7,00 g Azacca [11,10 %] - Boil 15,0 min Hop 14 4,0 IBUs

10,00 g Azacca [11,10 %] - Boil 0,0 min Hop 15 0,0 IBUs
10,00 g Citra [13,00 %] - Boil 0,0 min Hop 16 0,0 IBUs

2,0 pkg American West Coast Ale (Lallemand/Danst Yeast 17 -

30,00 g Azacca [11,10 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 18 0,0 IBUs
30,00 g Citra [13,00 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 19 0,0 IBUs


Mash Schedule: 03 Mäskning MAXI BIAB 20 liter (65C)
Total Grain Weight: 5,50 kg
----------------------------
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 24,04 l of water at 68,7 C 65,0 C 75 min
Mash Out Add 6,30 l of water and heat to 75,0 C 75,0 C 0 min

Jäses i 20 grader i 14 dagar, sen "kallkrasch" i 2 grader i 4 dagar

Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil wort
Notes:
------
Exile82
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 55
Blev medlem: onsdag 2016-05-18 22:14

Re: Är det här okej? Fruktig IPA

Inläggav Jonas Johnsson » torsdag 2017-02-23 12:02

Det blir säkert gott, men jag tror att citran kommer ta över azaccans bidrag i torrhumlingen. Tycker citra, precis som nelson, har en tendens att vara dominant när man torrhumlar med det.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Är det här okej? Fruktig IPA

Inläggav Exile82 » torsdag 2017-02-23 12:09

Hej. Ja, jag har modifierat recpetet något. Lite större givor i slutet av koket. Men jag kanske helt enkelt ska dra ner på mängden citra i torrhumlingen. Jag tror att du har helt rätt, Citran är lite skarpare än Azaccan.
Tack för tipset!
Exile82
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 55
Blev medlem: onsdag 2016-05-18 22:14

Re: Är det här okej? Fruktig IPA

Inläggav Humlegatan » fredag 2017-03-10 10:05

Exile82 skrev:Hej. Jag ska rensa humle i frysen och snickrat på ett recept utifrån vad jag har, men behöver hjälp med humlegivorna. Kommer de vid rätt tidpunkt och med rätt mängd? Jag vill få en fruktig och fräsch "vår-IPA" där jag vill framhålla Azaccans mangokaraktär och Citrans citrus. Bomba på, såga eller tipsa:

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Voodoo2 IPA
Brewer: Borensbrew
Asst Brewer:
Style: American IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 26,98 l
Post Boil Volume: 24,48 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Bottling Volume: 18,00 l
Estimated OG: 1,061 SG
Estimated Color: 13,1 EBC
Estimated IBU: 54,1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 84,6 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
30,34 l Moshers Ideal Pale Ale Water 1 -
11,84 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 2 -
8,64 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) Water Agent 3 -
1,20 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 4 -
0,76 g Salt (Mash 60,0 mins) Water Agent 5 -
5,00 kg Pale Ale (2-row) (8,0 EBC) Grain 6 90,9 %
0,50 kg Munich (18,0 EBC) Grain 7 9,1 %

7,00 g Centennial [9,20 %] - Boil 60,0 min Hop 8 6,8 IBUs
7,00 g Citra [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 9 9,5 IBUs
7,00 g Columbus (Tomahawk) [15,30 %] - Boil 60, Hop 10 11,2 IBUs
7,00 g Simcoe [12,20 %] - Boil 60,0 min Hop 11 9,0 IBUs

7,00 g Azacca [11,10 %] - Boil 30,0 min Hop 12 6,3 IBUs
7,00 g Citra [13,00 %] - Boil 30,0 min Hop 13 7,3 IBUs

7,00 g Azacca [11,10 %] - Boil 15,0 min Hop 14 4,0 IBUs

10,00 g Azacca [11,10 %] - Boil 0,0 min Hop 15 0,0 IBUs
10,00 g Citra [13,00 %] - Boil 0,0 min Hop 16 0,0 IBUs

2,0 pkg American West Coast Ale (Lallemand/Danst Yeast 17 -

30,00 g Azacca [11,10 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 18 0,0 IBUs
30,00 g Citra [13,00 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 19 0,0 IBUs


Mash Schedule: 03 Mäskning MAXI BIAB 20 liter (65C)
Total Grain Weight: 5,50 kg
----------------------------
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 24,04 l of water at 68,7 C 65,0 C 75 min
Mash Out Add 6,30 l of water and heat to 75,0 C 75,0 C 0 min

Jäses i 20 grader i 14 dagar, sen "kallkrasch" i 2 grader i 4 dagar

Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil wort
Notes:
------



Nu har du säkert redan bryggt ölen så det kanske är för sent med synpunkter, men...
Jag har svårt att se poängen med att lasta på med fyra olika sorters humle vid 60 min, eftersom de troligtvis inte kommer bidra med unika smaker var för sig. Jag hade använt enbart Columbus vid 60 min då jag upplever den vara frisk och ren i sin beska, vilka borde vara syftet med 60 min-givan.

Sedan råder det lika olika åsikter om givor efter det, men jag hade nog skippat 30 min-givan också då den inte kommer bidra med särskilt mycket smak, utan lastat på med mer humle senare (under 10 min), om det är smak man är ute efter.

Håller med ovanstående om att citran kan komma att ta över. Jag bryggde en havre ipa i somras med azacca och citra i lika stora mängder. I efterhand tror jag det hade blivit fler smaknyanser från humlen om jag använt en större del azacca än citra.

Med det sagt så tror jag din öl kommer blir mycket god ändå. Du ser ut att ligga på en bra balans mellan OG och IBU. Mina åsikter handlar nog mer om nödvändighet och "less is more". Hoppas den gick bra att brygga!
Humlegatan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 80
Blev medlem: onsdag 2016-10-26 20:51
Ort: Luleå


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 20 gäster