Recept åsikter/Hjälp IPA

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Recept åsikter/Hjälp IPA

Inläggav Alex123 » måndag 2017-02-13 12:38

Hej Tänkte försöka med min första "egna" BIAB öl som inte bygger på något recept.

Tänkte därför passa på att be om åsikter innan jag sätter igång. är ute efter en ipa med rödaktig färg, lagom kropp och mycket citrushumle

Åsikter?

Receptvolym 20L
OG 1,060
FG 1,012

Malt
Pilsnermalt 5,5KG
Carared 0,250
Carapale 0,250
60min (snabela) 66grader C


Humle
Amarillo 30g 60min 9,7%alfa
Cascade 25g 15min 4,7%alfa
Amarillo 25g 15min
Cascade 25g 5min
Amarillo 25g 5min
Cascade 50g 0min
Amarillo 20g 0min

Torrhumling 100gram cascade

Jäst
Safale US-04 (snabela) 21grader

Ni som har lite koll, Är beskan på en bra nivå för en IPA? räcker caramellmalten till för att ge en fylligare kropp samt lite färg?
Senast redigerad av Alex123 måndag 2017-02-13 13:33, redigerad totalt 1 gång.
Alex123
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: tisdag 2016-12-27 13:23

Re: Recept åsikter/Hjälp IPA

Inläggav skyking » måndag 2017-02-13 12:55

För att kunna svara på det så måste man veta alfasyrahalten på dina humle. Alternativt veta IBU/AAU/HBU-värdet för brygden.

Jag ser inget tokfel på ditt recept dock. Det är en hel del humle i, som sig bör...
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Recept åsikter/Hjälp IPA

Inläggav Alex123 » måndag 2017-02-13 13:33

alfan på humlen är 9,7 för amarillon och 4,7 för cascade, enligt mina beräkningar så skall IBU hamna på 56,3 beräknat, men det kan även vara fel...
Alex123
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: tisdag 2016-12-27 13:23

Re: Recept åsikter/Hjälp IPA

Inläggav Drake » måndag 2017-02-13 13:45

Jag hade nog jäst någon grad kallare. Och jag tvivlar på att den blir så värst röd, har provat carared ett par gånger men det gav inte speciellt mycket färg. Några korn svartmalt kan ge en rödaktig färg har jag för mig. Annars finns det trådar här som tipsar om hur man får en röd öl. Själv har jag aldrig lyckat något vidare så jag tar också gärna emot tips.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Recept åsikter/Hjälp IPA

Inläggav skyking » måndag 2017-02-13 13:48

Jag får det till att bittergivan är 291cga, och de övriga två som kokas på 360cga vardera. Korrigerar man för den kortare koktiden och räknar på 25% utbyte (kottar) så blir det 51IBU. Det är inom gränserna, men i underkant. Med ett utbyte på 30% (pellets) så hamnar man på 62IBU vilket är mitt i. Man kanske kan ta och lägga till 10g i förstagivan. Jag noterar att det rör sig om totalt 100g Amarillo och 200g Cascade vilket jag tolkar som att du tänker använda hela paket, i så fall kan kanske omfördela givorna lite till förmån för 60-min-givan. Vad gäller torrhumlingen så skall jag inte uttala mig hur mycket det gör.

Har du inte ett (beprövat) recept du baserar det på så skall man kanske inte förvänta sig att man hamnar precis exakt där man vill. Men ditt recept tycker jag iaf kommer placera dig i rätt härad iaf (sen kan man göra eventuella justeringar nästa gång du brygger din IPA).
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Recept åsikter/Hjälp IPA

Inläggav Alex123 » måndag 2017-02-13 13:50

Drake skrev:Jag hade nog jäst någon grad kallare. Och jag tvivlar på att den blir så värst röd, har provat carared ett par gånger men det gav inte speciellt mycket färg. Några korn svartmalt kan ge en rödaktig färg har jag för mig. Annars finns det trådar här som tipsar om hur man får en röd öl. Själv har jag aldrig lyckat något vidare så jag tar också gärna emot tips.


jäsningen är som den är, har tre alternativ

Källare 21grader
Vind 10grader
i bostaden 24grader

så jag tror att källaren är det bästa alternativet, har jäst där innan med bra resultat :)
Alex123
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: tisdag 2016-12-27 13:23

Re: Recept åsikter/Hjälp IPA

Inläggav Humlegatan » måndag 2017-02-13 13:51

Alex123 skrev:Hej Tänkte försöka med min första "egna" BIAB öl som inte bygger på något recept.

Tänkte därför passa på att be om åsikter innan jag sätter igång. är ute efter en ipa med rödaktig färg, lagom kropp och mycket citrushumle

Åsikter?

Receptvolym 20L
OG 1,060
FG 1,012

Malt
Pilsnermalt 5,5KG
Carared 0,250
Carapale 0,250
60min (snabela) 66grader C


Humle
Amarillo 30g 60min 9,7%alfa
Cascade 25g 15min 4,7%alfa
Amarillo 25g 15min
Cascade 25g 5min
Amarillo 25g 5min
Cascade 50g 0min
Amarillo 20g 0min

Torrhumling 100gram cascade

Jäst
Safale US-04 (snabela) 21grader

Ni som har lite koll, Är beskan på en bra nivå för en IPA? räcker caramellmalten till för att ge en fylligare kropp samt lite färg?



Helt och hållet en smaksak, men jag hade skippat 15-minutersgivan och satsar mer på de sista givorna. För en IPA med OG 1.060 tycker jag IBU mellan 50-60 fungerar bra.
Humlegatan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 80
Blev medlem: onsdag 2016-10-26 20:51
Ort: Luleå

Re: Recept åsikter/Hjälp IPA

Inläggav Drake » måndag 2017-02-13 14:01

[quote="Alex123"
jäsningen är som den är, har tre alternativ

Källare 21grader
Vind 10grader
i bostaden 24grader

så jag tror att källaren är det bästa alternativet, har jäst där innan med bra resultat :)[/quote]

Du kan ju alltid linda in hinken i en blöt handduk eller liknande, gör lätt ett par grader. Tycker det blir bra mycket bättre om man får ner tempen under 20 åtminstone. Oppigårds jäser visserligen med den jästen i samma temp som dig, men dom gör det under tryck och det är skillnad.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Recept åsikter/Hjälp IPA

Inläggav Alex123 » måndag 2017-02-13 14:16

skyking skrev:Jag får det till att bittergivan är 291cga, och de övriga två som kokas på 360cga vardera. Korrigerar man för den kortare koktiden och räknar på 25% utbyte (kottar) så blir det 51IBU. Det är inom gränserna, men i underkant. Med ett utbyte på 30% (pellets) så hamnar man på 62IBU vilket är mitt i. Man kanske kan ta och lägga till 10g i förstagivan. Jag noterar att det rör sig om totalt 100g Amarillo och 200g Cascade vilket jag tolkar som att du tänker använda hela paket, i så fall kan kanske omfördela givorna lite till förmån för 60-min-givan. Vad gäller torrhumlingen så skall jag inte uttala mig hur mycket det gör.

Har du inte ett (beprövat) recept du baserar det på så skall man kanske inte förvänta sig att man hamnar precis exakt där man vill. Men ditt recept tycker jag iaf kommer placera dig i rätt härad iaf (sen kan man göra eventuella justeringar nästa gång du brygger din IPA).


det är pellets som använd så d bör jag ligga ganska bra till då antar jag. Som du noterar så har jag gjort det enkelt för mig och använder hela påsar :) tycker du att jag ändå ska öka 60min givan om jag använder pellets?

jag får väl helt enkelt se detta som en provbryggning och sen försöka efterkorrigera där det behövs.

gällande malten, tycker ni att jag ligger bra i fördelningen caraPale och CaraRed, både förhållandet mellan dessa men även i anseende till basmalten? hur mycket färg kan man förvänta sig av CaraRed?
Alex123
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: tisdag 2016-12-27 13:23

Re: Recept åsikter/Hjälp IPA

Inläggav Christian C » torsdag 2017-02-16 13:51

Jag gör en ipa med Carared i. Jag har 333g i och Pale Ale 5000g samt Munchnermalt 1000g. Det ger en snygg rödaktig ton till ölen. Syns bäst om du sitter utomhus i solen, men den lyser ju inte röd på något sätt. Man kan säga att det bruna har en rödaktig ton.
Naturen står alltid på det glömda misstagets sida!
Användarvisningsbild
Christian C
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 94
Blev medlem: måndag 2015-11-30 16:52

Re: Recept åsikter/Hjälp IPA

Inläggav Alex123 » fredag 2017-02-24 16:09

Alex123 skrev:Hej Tänkte försöka med min första "egna" BIAB öl som inte bygger på något recept.

Tänkte därför passa på att be om åsikter innan jag sätter igång. är ute efter en ipa med rödaktig färg, lagom kropp och mycket citrushumle

Åsikter?

Receptvolym 20L
OG 1,060
FG 1,012

Malt
Pilsnermalt 5,5KG
Carared 0,250
Carapale 0,250
60min (snabela) 66grader C


Humle
Amarillo 30g 60min 9,7%alfa
Cascade 25g 15min 4,7%alfa
Amarillo 25g 15min
Cascade 25g 5min
Amarillo 25g 5min
Cascade 50g 0min
Amarillo 20g 0min

Torrhumling 100gram cascade

Jäst
Safale US-04 (snabela) 21grader

Ni som har lite koll, Är beskan på en bra nivå för en IPA? räcker caramellmalten till för att ge en fylligare kropp samt lite färg?


Nu har den stått å jäst i snart en vecka. dock ändrade jag receptet i slutändan. böt ut Carapale till mer Carared och lite havregryn

Malt
Pilsnermalt 5,5KG
Carared 0,500
havregryn0,1
60min ((snabela)) 66grader C

OG landade på 65 så jag spädde med vatten ner till 1,060. dock så blev det bara 20liter i jäshinken efterssom alla humle tar upp så himlans mycket vatten.

igår var jag ner och tog ett SG prov. den har jäst klart så nu är det torrhumling som gäller. dock fick jag ingen som helst färg från carareden som jag hade hoppats på, den var enbart lite lite mörkare en min tidigare öl som gjordes på pilsnermalt och paleale malt. dock var smaken precis det jag var ute efter. hoppas det håller i sig även efter torrhumling och flaskning :)
Alex123
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: tisdag 2016-12-27 13:23

Re: Recept åsikter/Hjälp IPA

Inläggav Snow » fredag 2017-02-24 19:19

Jag skulle tatt US-05 till en IPA, och dratt i lite Amarillo i torrhumlingen oxå,
men jag e newbee så det kan vara helt fel :lol: :lol:

Fast jag har gjort flera IPA som alla blivit tokbra med 05an

Hoppas den blir bra!
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster