Hjälp med recept dubbelipa!

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Hjälp med recept dubbelipa!

Inläggav Samme77 » lördag 2016-11-19 15:24

Hade tänkt ge mig på att brygga en dubbelipa. Då detta blir första dipan har jag lite funderingar kring receptet.
Den ska gå mot östkusthållet men vill ändå ha ordentligt med humlesmaker å rätt kraftig beska.

Batch Size: 12,00 l
Boil Size: 15,04 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 13,04 l
Final Bottling Vol: 10,00 l
Fermentation: Ale, Single Stage
Efficiency: 70,00 %
Est Original Gravity: 1,079 SG
Est Final Gravity: 1,012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 8,9 %
Bitterness: 105,6 IBUs
Est Color: 28,9 EBC
Total Grain Weight: 4,45 kg
Total hops: 300g

Mash Steps
Saccharification Add 17,70 l of water at 68,3C 64,4C 90 min

3,70 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 83,1 %
0,40 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 9,0 %
0,20 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Grain 4,5 %
0,05 kg Black (Patent) Malt (985,0 EBC) Grain 1,1 %
0,10 kg Sugar, Table (Sucrose) [Boil for 15 min](2,0 EBC) Sugar 2,2 %

25,00 g XJA 436 [14,30 %] - Boil 20,0 min Hop 40,0 IBUs
25,00 g Southern Star [13,50 %] - Boil 20,0 min Hop 37,8 IBUs
20,00 g Azacca [12,40 %] - Boil 20,0 min Hop 27,8 IBUs
50,00 g XJA 436 [14,30 %] - Boil 0,0 min Hop 0,0 IBUs
50,00 g Southern Star [13,50 %] - Boil 0,0 min Hop 0,0 IBUs
30,00 g Azacca [12,40 %] - Boil 0,0 min Hop 0,0 IBUs

1,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35,49 ml] Yeast

50,00 g Azacca [12,40 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 0,0 IBUs
25,00 g XJA 436 [14,30 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 0,0 IBUs
25,00 g Southern Star [13,50 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 0,0 IBUs

Så till några frågor:
Ser maltnotan ok ut eller bör jag ta bort något? vill ha svartmalten för färg, men funkar det?
Ta bort lite basmalt å lägga till mer socker för att få bra utjäsning?
Klarar ett pkt jäst av att jäsa detta eller bör jag göra en förkultur?
Ser humlemängden/givorna ok ut? ibu på 105 för lite eller för mycket?

Tacksam för all hjälp!
Samme77
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: onsdag 2016-08-24 17:44

Re: Hjälp med recept dubbelipa!

Inläggav ekstedt » lördag 2016-11-19 18:42

Det ser la bra ut förutom svartmalten som jag ställer mig väldigt skeptisk till. Finns risk att den kommer bidra med rostade toner. Personligen tycker jag 30 EBC är alldeles för mörkt för en dubbel-ipa.

Angående jästen så bör du göra en förkultur, inte så mycket för mängden jästcellers skull men för att säkerställa att du har pigg jäst på bryggdagen.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Hjälp med recept dubbelipa!

Inläggav Samme77 » lördag 2016-11-19 19:40

okej. så den bidrar ändå till smak trots den lilla mängd? läste nånstans att om man änvänder 1-2 % av maltnotan ska den inte bidra till smak. men säger du det så plockar jag bort den.
Är ändå bara till färg jag vill ha den och smaken är viktigare :)

Jag har ingen magnetomrörare men läst om att man kan skaka en gång i timmen typ. så det borde gå att ordna! räcker 1 liter eller kanske till å med 0,5 liter till denna lilla sats?
Samme77
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: onsdag 2016-08-24 17:44

Re: Hjälp med recept dubbelipa!

Inläggav ekstedt » lördag 2016-11-19 20:24

Gör minst en liter förkultur.

Nu ser jag att du vill göra en östkustvariant. Då ska du ha i minst 5 % karamellmalt och sikta på kanske EBC 20. Om det inte är New England-varianten du tänker på för dåska den vara ljus men med rejäla mängder vete och/eller havre, mältat eller omältat.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Hjälp med recept dubbelipa!

Inläggav Samme77 » lördag 2016-11-19 22:10

okej! nej det är inte New England varianten! inget havre å vete vill jag ha i! funkar dextrinmalten då? den ligger väl i karamellfacket? :) om jag plockar bort all svartmalt å behåller allt annat som det är hamnar jag på 14,8 ebc.
kanske kan pytsa ner liiiite svartmalt bara för å komma upp på ca 20 ebc då? spelar dock ingen större roll för mig det är bara för å få lite rödare färg som jag tycker är trevlig!
Samme77
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: onsdag 2016-08-24 17:44

Re: Hjälp med recept dubbelipa!

Inläggav Drake » lördag 2016-11-19 23:20

Håller definitivt med om att svartmalten inte hör hemma här, även små mängder kommer att märkas smakmässigt, har gjort samma misstag själv. Och tänk på att alla dessa stora sena humlegivor kommer att ge en satans massa beska om du inte kyler på nolltid eller häller i dom när temperaturen sjunkit ner mot 75-80 grader. Nästan lika mycket som de övriga givorna om du inte har en väldigt effektiv kylspiral.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Hjälp med recept dubbelipa!

Inläggav Samme77 » söndag 2016-11-20 00:08

okej! jag skippar svartmalten då! tack för tipsen! :)

Jag har en 5 meters kylspiral och har provat den en gång. det tog inte många sekunder att komma ner till ca 75 grader. men för säkerhets skull så kan man ju slänga i 0 givan när man börjar köra vatten då kanske?
Samme77
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: onsdag 2016-08-24 17:44

Re: Hjälp med recept dubbelipa!

Inläggav Drake » söndag 2016-11-20 00:14

Well, några sekunder låter ju bra. Ibland hör man om de som kyler på en halvtimme eller så och då spelar stora sena givor en betydande roll, men i ditt fall blir det nog marginellt. Dessutom tycker jag att IBU-skalan verkar vara logaritmisk, ju högre upp desto mindre skillnad blir det. 100 eller 150 är kanske inte ens märkbart medan en skillnad på 50-100 kan kännas extrem ibland.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Hjälp med recept dubbelipa!

Inläggav Samme77 » söndag 2016-11-20 12:37

Jo innan kylde jag i vasken å det tog ju en ruskig tid så kände mig nästan nödgad att skaffa en spiral. Framförallt när man ska köra såna här stora sena givor vill man kyla snabbt!
Ja jag är nog beredd att hålla med dig där. Satt å provade lite olika dipor igår och 80-100 var ju rätt beska. Men en på 120 tyckte jag inte var så mycket värre!

En till sak om förkultur. Är det ok å bara göra den i en vanlig petflaska om man inte ska köra magnetomrörare? Har ingen bra glasbehållare till det.
Samme77
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: onsdag 2016-08-24 17:44

Re: Hjälp med recept dubbelipa!

Inläggav ekstedt » söndag 2016-11-20 13:57

Kör med 1 paket US-05 i stället. Det är väsentligen samma jäst och då slipper du jiddra med förkulturer. Blir billigare också.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Hjälp med recept dubbelipa!

Inläggav Samme77 » söndag 2016-11-20 16:05

Okej! Tack för att ni tog er tid å svara! Det uppskattas :)
Samme77
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: onsdag 2016-08-24 17:44


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 14 gäster

cron