Belgisk Wit

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Belgisk Wit

Inläggav bogani » fredag 2016-11-11 14:16

Jag har bryggt ett gäng Wit-batcher nu.

Första var på extrakt, smakade bra men färgen blir tyvärr för mörk för min smak.
Andra bryggdes med pilsnermalt och vetemalt. Den blev hyfsad även den, även om jag inte var helt nöjd i slutändan.

Nu sist testade jag 50% pilsnermalt 50% puffat vete men där gick något snett. Effektiviteten landade bara på strax över 50%(BIAB) Den smakade lite kärvt/beskt i eftersmak utan någon riktig sötma som balanserar upp. Mäsktempen var kanske aningen hög runt 70 grader?

10 liter
1,1kg Pilsnermalt
1,1kg torrefied wheat

21g Spalt 4,4% 60min

IBU: 25,6(lite högt för en Wit)
SRM: 3,3
OG: 1.046 FG: 1.008


Jag blev även lite konfunderad då någon sa att man ej får något utbyte av puffat vete. Om så är fallet, stämmer receptet ovan verkligen? Borde man inte behöva dubbla mängden pilsnermalt för att nå ett OG på 1.046?
bogani
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: fredag 2016-04-01 12:46

Re: Belgisk Wit

Inläggav J Andersson » fredag 2016-11-11 14:52

Du får ut socker ur puffat vete, men det kräver att malten bidrar med tillräckligt mycket enzymer för att konvertera både sig själv och det omältade vetet.

Med 50% omältade råvaror i receptet räckte uppenbarligen inte enzymerna från pilsnermalten till, vilket förklarar det dåliga utbytet.

Dra ner mängden omältat vete till 20-30% nästa gång så borde utbytet bli lite mer normalt.
Användarvisningsbild
J Andersson
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 59
Blev medlem: söndag 2014-08-03 01:20
Ort: Uppsala

Re: Belgisk Wit

Inläggav bogani » fredag 2016-11-11 15:28

J Andersson skrev:Du får ut socker ur puffat vete, men det kräver att malten bidrar med tillräckligt mycket enzymer för att konvertera både sig själv och det omältade vetet.

Med 50% omältade råvaror i receptet räckte uppenbarligen inte enzymerna från pilsnermalten till, vilket förklarar det dåliga utbytet.

Dra ner mängden omältat vete till 20-30% nästa gång så borde utbytet bli lite mer normalt.


Kanske köra 50% pilsner, 25% vetemalt och 25% omältat vete?

Jag gillar ju verkligen Wit och vill gärna lyckas med en batch :)
bogani
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: fredag 2016-04-01 12:46

Re: Belgisk Wit

Inläggav Hugo » fredag 2016-11-11 16:07

Aj då! Jag har precis beställt grejer till en Wit.
50% Pilsner
40% torrified wheat
10% torrified oat

Har tidigare haft dessa relationer men använt extra Pale Ale istället för pilsner. Har då fått OK effektivitet. Har pilsner lägre enzymaktivitet än extra Pale Ale?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Hugo
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 153
Blev medlem: söndag 2014-11-02 13:25


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster

cron