Jag har bryggt ett gäng Wit-batcher nu.
Första var på extrakt, smakade bra men färgen blir tyvärr för mörk för min smak.
Andra bryggdes med pilsnermalt och vetemalt. Den blev hyfsad även den, även om jag inte var helt nöjd i slutändan.
Nu sist testade jag 50% pilsnermalt 50% puffat vete men där gick något snett. Effektiviteten landade bara på strax över 50%(BIAB) Den smakade lite kärvt/beskt i eftersmak utan någon riktig sötma som balanserar upp. Mäsktempen var kanske aningen hög runt 70 grader?
10 liter
1,1kg Pilsnermalt
1,1kg torrefied wheat
21g Spalt 4,4% 60min
IBU: 25,6(lite högt för en Wit)
SRM: 3,3
OG: 1.046 FG: 1.008
Jag blev även lite konfunderad då någon sa att man ej får något utbyte av puffat vete. Om så är fallet, stämmer receptet ovan verkligen? Borde man inte behöva dubbla mängden pilsnermalt för att nå ett OG på 1.046?