Den ultimata maltnotan finns tyvärr inte, utan som vanligt kommer man inte undan med att lära sig vad som passar en själv bäst. Precis som med alla andra slags öl. Men precis som i övrigt så behöver man inte börja från noll heller, det finns ju en massa recept som man studera för att få en grov uppfattning vilka ramar man kan röra sig inom.
För egen del har jag bryggt (imperial) stout i ganska begränsad utsträckning och väldigt lite på sistone för att ha någon standard maltnota. Men jag tror ett stalltips - som gäller i allmänhet för maltnotor - är att hålla det enkelt så att det inte blir för många parametrar att variera. Jag skulle rekommendera att hålla sig till en basmalt, en mörk karamellmalt och två rostade maltsorter. För egen del så skulle jag köra på pale ale-malt, en karamellmalt på 60-80 SRM, chokladmalt och svartmalt, ju mörkare malt desto mindre mängd. Typisk nota för 20 liter vore kanske
7-8 kg pale ale-malt (ev viss del av detta kan med fördel ersättas med vanligt maltextrakt)
1 kg karamellmalt
500-700 g chokladmalt
300 g svartmalt (alternativt rostat korn)
Här är för övrigt alla imperial stout/porter jag bryggt sedan bloggen startades 2009. Det är ganska få, och maltnotorna spretar åt olika håll, och är onödigt komplicerade.
http://fabrikorekstedt.blogspot.se/sear ... al%20Stout