Hej
Helt ny här på forumet och inom bryggningens lockande värld!
Har bryggt en satsbryggning från Lilla köksbryggeriet och har fått blodad tand! Har suttit och läst på en del om processen kring bryggning och kände att jag ville göra något "eget" Har därefter tagit ner programmet "beersmith" för att knappa ihop ett IPA recept som jag hoppas kunna funka som första lite utanför satsbryggningens ramar.
Receptet jag gjort är baserat på en delmäskning och därefter använder jag mig av extrakt. Inte riktigt redo att ta det stor steget än.
Jag tänkte följa Lilla köksbryggeriet process på denna till ett ungefär, listar mina steg. Nedan stegen receptet som jag pillat med.
Om någon skulle vilja kolla lite på detta och säga om jag är på rätt spår så skulle det uppskattas! Jag vet inte om jag gjort rätt med Beersmith. Vörten är ju på 4,5L och därefter tillsätter jag 5 liter vatten. Men jag vet inte om inställning är rätt... jag följer köksbryggeriets steg och då bör resultatet hamna på det nedan??
Resultatet jag vill åt är en humlig IPA med lagom mycket beska.
Min utrustning är inget att hänga i granen med ... Har 2 "lagom" stora kastruller så större batcher än 10L vill jag inte ge mig på. Dels på grund av utrustning och det andra, mängden som skall drickas upp
Jag gör ingen sekundärjäsning utan hela härligheten får mysa i kärlet i 2 veckor. Annars har jag silställning/duk. Pumphävert, flaskfyllare.
1. Mäskning - 2 liter vatten (78C) + krossad malt - 15 min får det dra.
2. Lakning - sila 4 ggr genom malten.
3. Fyller upp så det blir 4,5 L totalt - tillsätter spray malt (fyller kontinuerligt under koket upp med vatten - vattenkokare så det lutar på 4,5 liter)
4. Vörtkok - kokar upp och tillsätter "bittergiva" 60min
5. Tillsätter "smakgiva" 15 min
6. Kylning till ca 40 grader
7. 5 liter kallvatten i jäskärlet och därefter häller jag i vörten (40 c)
8 Tillsätter jästen - helt paket
9. Skakar kärlet - jäsrör på - 2 veckors väntan..
Recept:
0,20 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 16,7 %
1,00 kg Light Dry Extract (15,8 EBC) Dry Extract 2 83,3 %
40,00 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 3 40,4 IBUs
40,00 g Citra [12,00 %] - Boil 15,0 min Hop 4 18,5 IBUs
1,0 pkg Safebrew Abbey Ale (DCL/Fermentis #BE-256) Yeast 5 -
50,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 6 0,0 IBUs
Est. OG: 1,061
IBU: 58,9
Color: 15,9
Est ABV: 6,6%
Tack på förhand och jag ber om ursäkt för alla dumma frågor, funderingar. Läser på så gott jag kan men det snurrar lite i huvudet Har beställt boken: Brygga öl för att förhoppningsvis få mer kött på benen.
Någon som vet av några bryggkurser i trakterna kring Vårgårda? Många frågor blev det..
Mvh Joakim