Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp
Karl R skrev:På sätt och vis är det säkert ett helt bra recept. Å andra sidan finns det en säkert drös tips och tricks för att förbättra, särskilt när det gäller ipor, som de flesta säkert har gjort en eller två av, i alla fall när man bryggt ett par år. MEN, rätt mycket av dem är personliga preferenser.
Alltså, jag kastar in några av mina tricks, utan att för den skull säga att det förbättrar din öl, det får du testa dig fram till, i mån av ork. Se det som sätt att variera
1) ett par hekto vetemalt gör skumkronan mer stabil
2) torrhumling 5-15 g/liter IPA
3) om möjligt så kör first wort hopping istället för smakgivor, eller tillsammans med.
lycka till!
I övrigt så har jag svårt att se igenom dina humlegivor, saknas alfasyra.
Waggman skrev:Sena och stora humlegivor 0-5 min från kokslut samt torrhumling är viktigt för att få bra humlesmak och arom i IPA enligt mina smaklökar.
Men håller med kommentaren ovan att den handlar om personliga preferenser.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
lukedaduke skrev: Tjena! tack för svaret!
Ok, jag ska nog testa torrhumling och läsa lite om det.
Hur ser det ut med humlegivor precis innan kokslut, ska jag kanske flytta fram från 30 min?
/Med vänlig hälsning Luke
ekstedt skrev:Personliga prefenser (och hemmasnickrade teorier) finns det onekligen när det gäller ipor. Men det finns även sådant som de flesta är överens om. Som att man ska torrhumla. Eller att man behöver givor vid eller nära kokslutet.
lukedaduke skrev:
Perfekt!! då testar jag nog mig fram och lägger i lite vid 0min. När det gäller öl vill jag helst testa mig fram i olika ölstilar så jag lär mig lite om varje. Humle är kul, jag får väl ta och testa att torrhumla som start och sen kanske gå in djupare på något annat
Tack för tipsen ännu en gång!
Bee skrev:Slutdrucken och har bryggt 20 nya satser....?
Drake skrev:Du kan testa helt utan karamell också. Jag tycker det nästan funkar bättre på riktigt humlestinna ipor. Ett tips om du vill maxa humlen är att köra sk. hop bursting, det ger bra tryck även om det går åt en hel del humle.http://byo.com/body/item/2519-what-is-h ... -technique
Men se till att du kan kyla ner till 75-80 grader fort som fan, annars kommer de stora sena givorna ge för mycket beska. Ett tips om du hop-burstar är att inte använda de värsta hög-alfa sorterna innan du fått koll på tekniken.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster