Viol och lakrits i Porter

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Viol och lakrits i Porter

Inläggav joelholmquist » fredag 2015-11-20 11:23

Jag är sugen på att krydda min Porter med lakrits och viol.

Lakrits kan jag tänka mig flera sätt att krydda med, har även läst en del på forumet här om det. Jag har dock inte sett någon som hällt i lite lakritspulver (kung Markatta) i jäskärlet nån dag innan coldC. Nån som provat?

Viol....hur sjutton får man fram den aromen?
Köpa essens och tillsätta?!?
Eller finns det nån trevlig jäst som producerar violestear? ;-)
Användarvisningsbild
joelholmquist
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: torsdag 2009-11-19 00:09

Viol och lakrits i Porter

Inläggav joelholmquist » fredag 2015-11-20 11:51

O nej! :-( lakritspulver har ju massa socker i sig hmm det blir ju inte bra, då käkar väl jästen upp det. Vad blir kvar?

Angående viol, vad tror ni om denna?
http://www.strosselannat.se/essencer/es ... ddedtocart
Användarvisningsbild
joelholmquist
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: torsdag 2009-11-19 00:09

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav Weinkeller » fredag 2015-11-20 19:33

Lakritsrot i koket funkar. Alternativt som tinktur. Stjärnanis likaså men extremt potent och lite kryddigare karaktär.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav joelholmquist » fredag 2015-11-20 22:05

Gött, jag kör på det.
Användarvisningsbild
joelholmquist
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: torsdag 2009-11-19 00:09

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav joelholmquist » tisdag 2016-09-13 00:15

Tar upp min gamla tråd igen. Det är nämligen dags att brygga lakritsölen igen.

Som du skrev Weinkeller, blev stjärnanisen lite kryddig. Var inte helt i min smak, så denna gång kör jag på lakritsroten.
Vad kan vara en god balans för halvtydlig L-smak i Porter? (mängd: g rot /1 liter vört)
Användarvisningsbild
joelholmquist
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: torsdag 2009-11-19 00:09

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav Chabo » torsdag 2016-09-15 14:44

joelholmquist skrev:O nej! :-( lakritspulver har ju massa socker i sig hmm det blir ju inte bra, då käkar väl jästen upp det. Vad blir kvar?

Angående viol, vad tror ni om denna?
http://www.strosselannat.se/essencer/es ... ddedtocart


Varför inte ha med lakrispulver redan i kok eller direkt i början på jäsningen....
Då skall ju jästen jobba ned "socker".
Bara räkna med lite starkare öl ?
Eller är jag helt ute o cyklar ?

Anders


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Chabo
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 296
Blev medlem: onsdag 2015-10-28 23:21
Ort: Göteborg

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav joelholmquist » torsdag 2016-09-15 21:46

Tja...man borde ju kunna räkna ut vad som är socker och vad som är lakrits i pulvret. Ska dock prova med rot denna gång och så kan jag ju prova pulver i nästa
Användarvisningsbild
joelholmquist
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: torsdag 2009-11-19 00:09

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav Chabo » torsdag 2016-09-15 22:28

joelholmquist skrev:Tja...man borde ju kunna räkna ut vad som är socker och vad som är lakrits i pulvret. Ska dock prova med rot denna gång och så kan jag ju prova pulver i nästa


Fått nått svar ang mängd ?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Chabo
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 296
Blev medlem: onsdag 2015-10-28 23:21
Ort: Göteborg

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav joelholmquist » torsdag 2016-09-15 22:52

Nej, tyvärr. Det närmsta jag kommit var någons recept. Hen hade 20g / 24liter
Men det vet man ju inte om det var ett bra recept ;-) Jag börjar där iaf.
Användarvisningsbild
joelholmquist
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: torsdag 2009-11-19 00:09

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav Chabo » fredag 2016-09-16 09:54

joelholmquist skrev:Nej, tyvärr. Det närmsta jag kommit var någons recept. Hen hade 20g / 24liter
Men det vet man ju inte om det var ett bra recept ;-) Jag börjar där iaf.


Vet du nått kommersiellt öl som säljs på systemet som har lakristoner ?
Tänkte kolla innan 20 liter bryggs...


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Chabo
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 296
Blev medlem: onsdag 2015-10-28 23:21
Ort: Göteborg

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav joelholmquist » fredag 2016-09-16 09:57

Ja det finns flera. Men man får be dem beställa hem ofta. T.ex Helsingborgs lakrits eller
Det Lille Bryggeri -
Double Chili Lakrids Ale
Användarvisningsbild
joelholmquist
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: torsdag 2009-11-19 00:09

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav Weinkeller » fredag 2016-09-16 20:08

joelholmquist skrev:Tar upp min gamla tråd igen. Det är nämligen dags att brygga lakritsölen igen.

Som du skrev Weinkeller, blev stjärnanisen lite kryddig. Var inte helt i min smak, så denna gång kör jag på lakritsroten.
Vad kan vara en god balans för halvtydlig L-smak i Porter? (mängd: g rot /1 liter vört)

Jag är absolut ingen expert på att krydda öl. Tänker ofta less is more. Beror ju på många faktorer också. Utgå från 1g/l hackad lakritsrot direkt i koket i 5min. Blir det för lite kan du alltid krydda med tinktur eller koka ett koncentrat. Blir det för mycket så kan du inte göra så mycket åt det....

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav Chabo » måndag 2016-10-10 07:07

joelholmquist skrev:O nej! :-( lakritspulver har ju massa socker i sig hmm det blir ju inte bra, då käkar väl jästen upp det. Vad blir kvar?

Angående viol, vad tror ni om denna?
http://www.strosselannat.se/essencer/es ... ddedtocart


Kikade på min burk med lakritspulver från lakritsfabriken o den innehållet
100 % lakrits från Iran...
Menar du att din innehåller tillsatt socker eller menar du sockerarter i självaste lakritsen ?



Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Chabo
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 296
Blev medlem: onsdag 2015-10-28 23:21
Ort: Göteborg

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav Falkens » måndag 2016-10-10 10:01

Delen socker kan inte vara så stor om man ser till mängden lakrits man kommer ha.
// Jonas
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 2057
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: Viol och lakrits i Porter

Inläggav joelholmquist » måndag 2016-10-10 16:12

Nä, det är sant. Kanske ska prova med några teskedar pulver ;-)
Användarvisningsbild
joelholmquist
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: torsdag 2009-11-19 00:09

Nästa

Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 15 gäster