Rökmalt och rökmalt

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Rökmalt och rökmalt

Inläggav martinb » fredag 2010-07-09 09:43

Om dryga månaden ska det bryggas en Imperial Porter och vi har sedan tidigare beslutat oss för att ha en lite bit rökmalt i brygden. Allt var frid och fröjd tills vi igår började fundera på vilken rökmalt vi ska ha. Vi har aldrig använt rökmalt förut så något tips eller en rekommendation hade uppskattats.
Valen står mellan "vanlig" rökmalt, Länk, Gotländsk rökmalt, Länk och torvrökt malt, Länk.

Någon som har tips på vad som kan passa en amerikansinspirerad Imperial Porter?
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Rökmalt och rökmalt

Inläggav fredrik.stahl » fredag 2010-07-09 11:02

Här är lite tankar om de olika maltsorterna som kanske kan vara en ledning:

Tysk rökmalt från Weyermann: rökt med bokved som ger en mild röksmak, lite åt medwursthållet. Det behövs mycket om det ska märkas i en så smakrik öl, jag gissar på minst 2 kg i 20 liter öl för att det över huvud taget ska märkas tillsammans med den rostade malten och humlen. Som en jämförelse kan jag säga att om man kör bara tysk rökmalt + lite karamellmalt i en lager får man ändå inte så mycket röksmak som Schlenkerlas rauchbier, utan mera som den lite mildare Spezial.

Gotländsk rökmalt: kraftig röksmak, jag brukar associera till hur kaffepannan luktar efter att man varit ute och kokat kaffe över öppen eld med björkved. Var försiktig med mängden, sök lite t.ex. här på forumet eller i receptdatabasen för att få en uppfattning om mängd. För mycket kan ge kraftig kreosotsmak.

Torvrökt malt: den självklara liknelsen är förstås Islaywhisky, men tänk på att den är destillerad, ren malt ger mer rökighet. Väldigt mycket tunga fenoler och kreosot. Risk för cigarrfimpsmak! Har aldrig provat det men någon annan kanske kan ge tips om mängder. Peter Högström hade en rökvetebock med Laphroaigmalt på höstölsträffen förra året, det var väldigt tunga grejer.
Användarvisningsbild
fredrik.stahl
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 652
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Frösön

Re: Rökmalt och rökmalt

Inläggav martinb » fredag 2010-07-09 13:04

Vi hade siktat på 2-3hg vilket väl blir runt 3-4% av totala mängden malt så då det lutar det åt torvmalten och den gotländska malten. Har sett att runt 1-2% av torvmalt rekommenderas för scottish ales men t.ex. Stone Smoked Porter har rutn 2.5% torvmalt och vi kommer ju ha en aningens mer smakrik öl än en Scottish ale.

Så oavsett vilken sort vi nu väljer så bör det ligga runt 2-3% känner jag. Dock verkar majoriteten på internet lite emot torvmalt men då har det å andra sidan bara vanlig rökmalt att jämföra mot verkar det som.

Uppdatering: Fick ett svar från Humlegården -
Torvrökt malt skulle vi föreslå. Denna är rätt så mild så du kan nog ta upp emot 15-20% om du kan tänka dig att lagra portern.

Lutar nu åt torvmalt...
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Rökmalt och rökmalt

Inläggav Svante » fredag 2010-07-09 22:59

Anledningen att vi föreslog så stor andel torvrökt malt som 15-20% i en imperial porter är att den som vi har är relativt mild, 12 ppm fenolhalt. Den Laphroaig-malt som Peter bryggde med var troligen minst fyra gånger så rökig.
Användarvisningsbild
Svante
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 102
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: Vallentuna


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 21 gäster

cron