Jag kände att nybörjarsektionen var fel - men detta är bara min andra sats så var lite hyggliga...
Hoppas åstadkomma en god och någorlunda stark (>=5% ABV) Ale i stil med tja säg kilkenny eller varför inte Oppigårds Golden Ale (har försökt att odla upp den stammen från en flaska).
Satsbryggning II recept:1 Coopers draught ölsats
1 Morgans Dark Crystal maltextrakt
Torrjäst från Morgan (ale) + torrjästen från ölsatsen (kan väl inte skada) + en slurk av uppodlad stam från flaska (Oppigårds Golden ale)
1 "tepåse" SuperAlpha
1 "tepåse" Cluster
Gjorde en jäststarter med lite av ölsatsens matextrakt och kokt vatten + alla jästerna i ca 30 grader
Kokte först Coopers draught + 300g bryggsocker och la i SuperAlphan och lät den koka med i 20 minuter - kylde i vattenbad med ispåsar.
Under tiden kokte jag 17 liter kranvatten och splashade ner i den desinficerade jäshinken som fick stå på balkongen för att kylas, samtidigt som jag då och då piskade den hårt med desinficerad ballongvisp.
När ölsatsen kallnat hälldes den på under stort skvalpande i hinken. Lät tepåsen ligga kvar i grytan och slog i 2 liter kokande vatten. Fyllde på med Crystal Malten + 200 g bryggsocker + 200 g brödsirap (20% maltextrakt i den) och mera vatten. Kokade upp och la i Cluster. Lät koka i fem minuter och kylde i vattenbad.
Hällde i Crystal-vörten i jäshinken när den kallnat.
Tog ett prov för OG - mätning visar 50 (1050 oechsle?) - mitt mätglas visar 2 grader för mycket vid kontroll med 20-gradigt vatten, alltså
kompenserat OG = 1048 .
- OG-mätning
Piskade jästen med vispen och fyllde på med jäststarter till alltsomallt ca 24 liter.
Satte på lock och bar ner i ManCave. Satte vid vägghängda elementet och körde trickset med minikylskåpets utblås (lite varmluft där) in i det omsvepta duschskynket.
Skall gå ner i eftermiddag och kontrollera om jäsning och temperaturer ser OK ut.