Sida 1 av 1

Söta mörka öl vid extraktbryggning

InläggPostat: måndag 2022-11-21 22:17
av Brewhog
Jag har bryggt på extrakt senaste tiden. Mycket bekvämt och självklart mindre arbete och man kan kombinera med små delar mäskat för variation.

Jag har dock haft återkommande problem med att de blir oväntat söta och mörka. När det gäller IPA är det jobbigt för det tar över humlearomen och ölet blir jolmigt. Av en slump läste jag att man inte skall koka extrakt länge. Där beskrevs det mer eller mindre som en självklarhet och att redan är reducerade genom kokning under vakuum och man får mycket icke-förjäsningsbart om man kör 60 min kok. Jag tänkte testa det nästa gång, men är det någon annan som hört detta? Jag har aldrig sett det tidigare och tillverkare eller återförsäljare beskriver det som att man kokar som vanlig vört.

På bilden ses ett exempel. Detta är bryggt på så vis att 72% av OG kommer från flytande extrakt "light". 17% kommer från spraymalt "light" och 11% kommer från spraymalt "medium". Jag tycker det känns lite mörkt. Det ser ut så från start. Det blir inte värre med tiden under jäsningen. Dock har den där ölen faktiskt endast 1.013 och startade på 1.056 men den kändes ändå söt. Den är ordentligt besk och torrhumlad.

Re: Söta mörka öl vid extraktbryggning

InläggPostat: torsdag 2023-02-02 21:26
av Brewhog
Slutsats: Koka extrakt max 15 min kanske t.o.m. kortare. Det har jag börjat göra och det är en helt annan sak. Mycket bättre FG och ljusare när så önskas.

Re: Söta mörka öl vid extraktbryggning

InläggPostat: torsdag 2023-02-02 23:26
av Perwaste
Men hur blir humlebeskan med bara 15 min kok? Eller var det det du menade i första inlägget, att det ändå blir beska? Pellets eller kottar?

Re: Söta mörka öl vid extraktbryggning

InläggPostat: fredag 2023-02-03 09:52
av ekstedt
Det är nog bara flytande extrakt som ger det där. Jag har använt spraymalt och det blir ljust som det ska.

Ställer mig tvivlande också till att en timma eller en kvart som koktid ger någon signifikant skillnad.

Re: Söta mörka öl vid extraktbryggning

InläggPostat: söndag 2023-02-05 12:32
av Brewhog
Perwaste skrev:Men hur blir humlebeskan med bara 15 min kok? Eller var det det du menade i första inlägget, att det ändå blir beska? Pellets eller kottar?


Koket går lika länge som vanligt, bara det att man blandar i extrakt när 15 min kvarstår. I början är det bara humle i vatten. Vill man ha beskgiva från 60 min tar det lika lång tid som alltid. Det som är bra är att om man kör stor giva vid 30-40 min och får fram hög teoretisk beska genom den kan man spara lite tid. Jag brukar inte ha 60 min giva på APA.

ekstedt skrev:Det är nog bara flytande extrakt som ger det där. Jag har använt spraymalt och det blir ljust som det ska.

Ställer mig tvivlande också till att en timma eller en kvart som koktid ger någon signifikant skillnad.


För mig gjorde det all skillnad i världen. Jag har läst om fenomenet på många ställen nu, och det nämns också mycket riktigt att flytande extrakt ger mer av den effekten. Oavsett typ av extrakt tänker jag fortsätta med kortare kok eftersom det ändå inte finns någon direkt poäng att koka extraktet länge, bara det löser sig och blir desinficerat vilket inte tar så lång tid.

Re: Söta mörka öl vid extraktbryggning

InläggPostat: söndag 2023-02-05 19:16
av Djonk
Det sägs att humle inte extraheras likadant i rent vatten som i vört. Om du ändå försöker finslipa/jämföra kan det kanske vara värt att prova kok med och utan DME innan du har i LME.