Under årens lopp har man ju otaliga gånger sett rådet:
"-Torrhumla under 3-5 dygn". En längre tidsperiod än så kan ge en "gräslik" smak åt ölet.
Jag har i en 20 Liters sats IPA efter 10 dygns jäsning igår tillsatt:
75 gram BRU-1 14,9%
75 gram Centennial 9,6%
73 gram - Citra 12%
40 gram Mosaic 11,6%
26 gram Mosaic 10,6%
Dessutom tillsattes 1 Kg tinad Mango.
Tanken var att torrhumla under 3 dygn, och sedan fattappa.
Men sockret i Mangon ökade SG lite väl mycket. Aktiviteten i jäsröret ökade till 2 ggr per sekund.
Visserligen så brukar själva torrhumlingen göra att det blir "nukleär kolsyreavgång".
Ispindeln i jäskärlet kan mycket väl ha klämts fast av två stora påsar med humle, samt en stor påse med Mango, då SG inte tycks sjunka.
(Ja, jag ska såklart kolla både med refraktometer och en väl fungerande omräkng, samt med en hydrometer).
För att försöka få ett så lågt FG som möjligt, så funderar jag på att för första gången torrhumla längre än tre dagar, nämligen 5 dagar.
Eventuellt längre än så, om jag vågar.
Vilka är era erfarenheter av "gräslik" smak på ölet, vid totthumling längre än under 5 dygn?
6,7,8,9 dygn...?