Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av slarren » onsdag 2020-08-19 12:39
Hej!
Jag undrar om det kan bli något problem med att jäsa kolsyra på flaska om man innan har kallkraschat ölen. Blir det då för lite jäst kvar så att man behöver tillsätta mer innan man hivar upp det på flaska och låter kolsyran jäsa fram?
Jag har aldrig vågat testa
.
Mvh
Slarren
-
slarren
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 5
- Blev medlem: onsdag 2020-08-19 10:44
av Lindh » onsdag 2020-08-19 13:02
Det blir mindre jäst iallafall så risken finns för utebliven kolsyra eller långsam kolsyrebildning vilket i sin tur ger ökad oxidering av ölet då jästen tar lång tid på sig att konsumera syret ölet tog upp vid flaskningen och i headspace.
Kallkrascha färdigkolsyrade flaskor istället, det är bättre. Bottensats i flaskorna får du oavsett metod.
-
Lindh
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1458
- Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
av Djonk » onsdag 2020-08-19 14:22
Håller inte med. Så länge man inte har lagrat ölet länge brukar det finnas tillräckligt med jäst kvar för snabb flaskjäsning. Andra undantag är öl som av någon anledning saktar ner flaskjäsning, t.ex. extra stark öl eller suröl.. Men i normalfallet kan man krascha utan bekymmer och kunna hälla upp i stort sett allt från flaskorna utan att det ser ut som latte i glasen.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av slarren » onsdag 2020-08-19 14:36
Tack båda två! Det låter helt enkelt som att jag får testa och utvärdera själv då
. Det är ju inte hela världens undergång om jag får vänta en vecka extra på kolsyran.
-
slarren
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 5
- Blev medlem: onsdag 2020-08-19 10:44
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 55 gäster