Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Silverhanden » fredag 2020-05-29 12:28
Tjena! Hittat ett recept på en intressant Stout som lär bli min 3e bryggning eller något om ca 2 månader. Problemet är att jag inte hittar något vettigt ställe att köpa melass på. Har ni några tips på var jag hittar melass? Helst inte den gjord på sockerbetor då det verkar ge off-flavors.
-
Silverhanden
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 121
- Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58
av jakan65 » fredag 2020-05-29 13:29
Hej.brukade finnas på-i granngårdens sortiment.kolla även där de säljer
hästgrejer-foder ock tillsatser..mvh
-
jakan65
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 77
- Blev medlem: måndag 2014-06-09 21:24
av Hövdingen » fredag 2020-05-29 13:31
Rekommenderar inte att köpa från granngården. Köpte 25 kilo "vete" där när jag skulle göra årets plambiks. Det fanns, utöver vete, gott om majs, kvistar, gräs och diverse oidentifierat skit i den säcken. Deras produkter är till för hästfoder, inte någon som vill göra kvalitetsöl
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Djonk » fredag 2020-05-29 15:33
Det du har hört om felsmaker kanske kommer från just sådan fodermelass? Om den säljs som livsmedel lär den smaka gott tänker jag.
Annars finns det melass i muscovado, ju mörkare desto mer. Mörk sirap ger lite färg och smak också, bara man räknar in att den innehåller 0,94% natriumklorid.
Ännu ett alternativ kan vara D-240 från Candi Syrup.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Silverhanden » fredag 2020-05-29 18:49
Jakan - Precis det jag tittat på och fått rekommendationer emot. Ger visst lite konstiga jordtoner mm. Bästa verkar vara att undvika melass från betor och ta det från rörsockerframställningen.
Djonk: yes men tanken med melassen är ju att den innehåller så väldigt höga mängder icke-nedbrytart socker att det ger bra sötma/smak utan att höja alkoholhalten så mkt i ölet. Tänker mig att jag måste slaska i en del muscovado men att det kommer smaska upp alkoholhalten för mkt?
-
Silverhanden
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 121
- Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58
av Djonk » fredag 2020-05-29 19:55
Ja du skulle få justera ner mängden muscovado till ~80% av för att nå samma OG och visst blir det kanske lite mindre smak. Skillnaden i förjäsbarhet efter det är inte större än att det går att få samma FG genom att höja mäsktemperaturen lite. Helt likt blir det antagligen inte men i en stout finns det gott om andra smaker som kanske jämnar ut det hela. Är t.ex. inte övertygad om att mörk sirap skulle kännas markant annorlunda än strösocker, till skillnad från om man har det i en ljusare öl (speciellt om man tillsätter det salt som inte finns i strösockret).
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Rotsac » lördag 2020-05-30 16:35
--------------------------------------------
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 683
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av ekstedt » söndag 2020-05-31 10:11
Silverhanden skrev:Djonk: yes men tanken med melassen är ju att den innehåller så väldigt höga mängder icke-nedbrytart socker att det ger bra sötma/smak utan att höja alkoholhalten så mkt i ölet. Tänker mig att jag måste slaska i en del muscovado men att det kommer smaska upp alkoholhalten för mkt?
Hur hög andel? Vilka (icke-förjäsbara) sockerarter?
Edit: googlade, det verkar vara kristalliserat socker.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2935
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av assistredo » lördag 2020-06-06 01:00
Björn Petersson
-
assistredo
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1483
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Linköping
av Silverhanden » lördag 2020-06-06 20:11
Ekstedt: Jag har bara läst runt på engelska forum osv. Har ingen större koll men som jag förstod det: Melass=Restprodukt av sockerframställning av sockerrrör eller sockerbeta, ger smak och en hög andel ej nedbrytbart sockerarter som lämpar sig för sötning i öl.
Kan ha fel i det här men den förståelsen jag fått! Sedan exakta mängder osv, ingen aning!
Den från Rawfood kan nog vara bra! Tack för tipset, ska köpa hem någon liter!
-
Silverhanden
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 121
- Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 54 gäster