Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Velvetize » tisdag 2020-05-12 19:05
Jag brukar ofta torrhumla i primären.
Har även testat att Torrhumla i corneliusfat en gång, och då i redan kolsyrat öl.
Lät filtret med humlen vara i tills ölet va slut i fatet.
Upplevde då att när väl full humlesmak hade satt sin prägel på ölet att det sedan avstannade fint (blev inte beskare och beskare ju längre tiden gick).
Kanske höll denna metod jämn smakupplevelse längre jämfört med öl som fått sitt i primären.
Alltid tråkigt att välhumlad öl ska tappa sin fräscha karaktär med tiden.
Men hur skiljer sig metoderna åt. Vad tycker ni att det blir för skillnad?
Tänker att det borde bli mer smak och kanske då även lite mer beska i metoden att humla i redan kolsyrat öl.
Viss humlesmak försvinner ju om man torrhumlar i primären för att sedan kallkrascha ölet.
Tänker att eftersom humlen då åker ner och lägger sig på botten av jäshinken, att även mycket av smaken oxå gör det.
Vad vet ni? Vad tror ni? Hur gör ni?
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av Djonk » tisdag 2020-05-12 21:31
Kul att du blev nöjd med fathumlingen. Den största skillnaden lär vara biotransformation - dvs att aktiv jäst kan förändra humleoljor (främst tidig torrhumling alltså). Sen stämmer det väl att jäst som sjunker kan ta med sig en del humle till botten, kanske inte dramatiskt mycket dock. En del flyktiga ämnen följer kanske med kolsyran ut ur jäsröret också. Om man är ute efter att maximera smaken tror jag att det är bra att kombinera metoderna.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Velvetize » onsdag 2020-05-13 09:03
Djonk skrev:Kul att du blev nöjd med fathumlingen..
Ja tack för tips! Inhandlat massa kottar som ligger och väntar
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 54 gäster