Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av filip » tisdag 2020-04-28 17:04
Jag testar att brygga med Voss kveik. Det har bubblat ordentligt med 38°C och gått från 1.059 till 1.017 på tre dagar. Smaken nu är ganska intetsägande men den känns väldigt syrlig - får nästan en känsla av dricka vatten med askorbinsyra.
Kommer syrligheten försvinna när den jäst klart? Om inte, kan man göra något åt det? Jag läste någonstans att torrhumling höjer pH, kan detta hjälpa?
-
filip
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 38
- Blev medlem: söndag 2017-05-14 19:16
av Hövdingen » tisdag 2020-04-28 17:11
Jag tror att svag syrlighet är en del av smakprofilen för Voss men att det brukar överskuggas av andra aromer/smaker.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av filip » tisdag 2020-04-28 20:07
hmm, den är jättesyrlig. Och när jag kollar i mina loggar så ser jag att när jag provade jästen förra gången så blev den också sur/syrlig.
-
filip
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 38
- Blev medlem: söndag 2017-05-14 19:16
av Djonk » tisdag 2020-04-28 22:12
Om du menar jättesyrlig som i suröl låter det som kontaminering. Kveik är generellt syrligare än många andra öljäster, men inte mer än typ veteöl med undantag för några som har mjölksyrebakterier - Voss är inte ett av undantagen.
Ja, torrhumling kan hjälpa. Eller ha i lite bikarbonat.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av filip » onsdag 2020-04-29 22:03
Tyckte den smakade lite bättre idag så jag stoppade ner en påse med lite humle jag hittade: 30g Citra och 100g Tomahawk. Och nej, den är inte jättesyrlig, men ändå påtagligt syrlig för sin stil.
Jag hittade nån studie och om den stämmer så skulle min torrhumling kunna öka pH med +0.15 enheter. Får se hur den smakar i helgen när jag flaskar.
Om den fortfarande är syrlig testar jag nog med en sked bikarbonat, men i ett litet test jag gjorde igår så tyckte jag mest det smakade salt när jag blandade i bikarbonat
-
filip
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 38
- Blev medlem: söndag 2017-05-14 19:16
av Djonk » torsdag 2020-04-30 09:04
Om du vattenbehandlar, sänk inte pH lika mycket för mäskningen när du brygger med kveik som för vanlig ljus öl. Bättre att sikta på 5.6 eller så som när man brygger stout.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av filip » fredag 2020-05-01 11:02
Jag sänkte pH ner till 5.4 enligt brewersfriend. Måste skaffa en pH-mätare. Nästa gång skiter jag i mjölksyran
Edit:
Ett förtydligande, jag ska inte bajsa i mjölksyran utan strunta i att använda den
Senast redigerad av
filip fredag 2020-05-01 19:06, redigerad totalt 1 gång.
-
filip
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 38
- Blev medlem: söndag 2017-05-14 19:16
av filip » fredag 2020-05-01 13:32
Nu har den humlat till sig i två dagar. Smakar mycket bättre nu, syrligheten är inte lika dominant. Däremot finns där en bitterhet som jag fått andra gånger när jag torrhumlat mycket. Hoppas den tonas ner efter några veckor på flaska. Flaskar imorgon.
-
filip
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 38
- Blev medlem: söndag 2017-05-14 19:16
av niklas_n » tisdag 2020-05-05 07:57
filip skrev:Ett förtydligande, jag ska inte bajsa i mjölksyran utan strunta i att använda den
Det tror jag alla förutom en person på detta forum förstod
-
niklas_n
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1207
- Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
- Ort: Katrineholm
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 55 gäster