Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Skogstorpsbryggarn » måndag 2019-05-06 19:19
Har bryggt Kölsch 3 ggr på kort tid för att det blev så pass bra båda första gångerna. Har använt samma ursprungsjäst, Kölsch 2565, som jag återvunnit och tvättat mellan bryggningarna. Bryggde igår morse den för 3e gången. 32 timmar sen jag petade i jästen och det har fortfarande inte kommit igång. Har använt MrMalty och tycker nog att jag har rätt mängd jäst, möjligen ngt för mkt, men inom rimliga ramar. Tillvägagångssättet har varit samma: kylt vört till 18gr, pitchat jästen, ställt ut i förråd med ca 16 gr varmt. Ej gjort förkultur eftersom jag haft tillräcklig mängd jäst med hygglig viabilitet, utan pitchad återvunnen jäst som fått komma upp i samma temp direkt i vörten. Vet att rådet nog blir att vänta ytterligare, men nyfiken på andra förslag på att rädda detta o/e förslag på hur jag undviker det igen, dvs vad jag gjort fel. Har en M54 torrjäst i kylen som jag funderar på att skicka i imorrn om det inte kommit igång.
-
Skogstorpsbryggarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 135
- Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
- Ort: Eskilstuna
av ekstedt » måndag 2019-05-06 20:17
Jag kan se två potentiella problem med din metod. Om du låter den sparade jästen stå ett tag (typ några veckor) så börjar den tappa vitalitet och kan bli trögstartad. En vitalitetskultur kan då vara att rekommendera.
Sedan låter det som att du eventuellt tog kylskåpskall jäst och slängde i 18-gradig vört, en sådan temperaturchock är i så fall inte så bra för jästen.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av ekstedt » måndag 2019-05-06 20:20
Och jo, det är nog hög tid att slänga i pigg jäst. Tyvärr är ju inte Mangrove Jack kända för sina snabba jäststarter.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Skogstorpsbryggarn » måndag 2019-05-06 21:16
Tack för input. Hade inte i kylskåpskall jäst, den var 18 gr också. Jästen hade knappa 2 veckor i kyl efter tvätt, men det verkar ju som du har en bra poäng med att jag hade behövt en liten vitalitetsinjektion i form av mindre förkultur. Oroade mig lite för alltför stor jästmängd, men borde kanske tagit 2/3 av totalmängden och gjort en normal förkultur istället för att säkra vital jäst och snabb/normal jäs-start. Provar att "rädda" med M54.
Vad får det för tänkbara effekter på kommande ölkvalité att det står/stått ca 2 dygn innan jäststart? Effekter av dubbla jästmängder och två olika sorter? Även om det av okänd anledning inte kom igång med ursprungsjästen så är det efter M54-insats rätt mycket jäst i baljan...
-
Skogstorpsbryggarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 135
- Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
- Ort: Eskilstuna
av ekstedt » måndag 2019-05-06 22:10
Dubbel jästmängd slår trög jäst alla dagar i veckan utom söndag, men då vilar man ju.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Skogstorpsbryggarn » tisdag 2019-05-07 19:32
Jäsningen är igång efter M54-insatsen. Någon med erfarenheter av liknande, dvs hur startfas på typ 2 dygn och dubblad jäst påverkar slutprodukten? Finns t ex anledning att göra en omtappning så snart SG börjar närma sig beräknat FG för att komma bort ifrån den massiva jästkakan?
-
Skogstorpsbryggarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 135
- Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
- Ort: Eskilstuna
av Djonk » tisdag 2019-05-07 21:46
Så massiv är den nog inte. Skulle inte bekymra mig över det.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av ekstedt » tisdag 2019-05-07 23:58
Det finns ju inte heller någon exakt rätt jästmängd, snarare ett brett spann. En faktor två gör ingen påtaglig skillnad.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Skogstorpsbryggarn » onsdag 2019-05-08 08:02
Tack för inspel. Nej, inte jätteoroad, kanske mest nyfiken på vad det får för ev effekter. Då jag nyss bryggt 2 exakt likadana batcher blir det ju hyfsade möjligheter till en analys av hur just en startfas på 2 dygn och dubbel jästmängd samt 2 sorters jäst påverkat resultatet. Kanske inte helt empiriskt eftersom det är olika bryggningar, men vill nog påstå att förutsättningarna varit så pass lika att merparten av ev skillnader kan hänföras till jästfrågan.
Med tanke på vilket tryck det är i jäsningen just nu så finns anledning att tro att goda delar av kölsch-jästen också fått fart. Borde kunna leda till ett lägre FG än föregående batcher? Om så blir fallet påverkas ju upplevelse och smak absolut.
-
Skogstorpsbryggarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 135
- Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
- Ort: Eskilstuna
av ekstedt » onsdag 2019-05-08 08:54
Skogstorpsbryggarn skrev:Med tanke på vilket tryck det är i jäsningen just nu så finns anledning att tro att goda delar av kölsch-jästen också fått fart. Borde kunna leda till ett lägre FG än föregående batcher? Om så blir fallet påverkas ju upplevelse och smak absolut.
Finns det ingen anledning alls att tro skulle jag säga. Uppenbarligen var kölsch-jästen inte i toppskick, och då kommer dess bidrag nog vara marginellt. Det problematiska här är nog just att jäsningen inte kom igång under två dagar, inte att du har mer jäst än tänkt.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Skogstorpsbryggarn » onsdag 2019-05-08 14:58
Topp. Så med lite tur handlar kommande jämförelse främst om vad Kölsch 2565 resp Mangrove Jacks M54 ger för påverkan på smaken
Tack era inspel, blir intressant att prova när det är klart!
-
Skogstorpsbryggarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 135
- Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
- Ort: Eskilstuna
av Skogstorpsbryggarn » torsdag 2019-05-16 19:11
FG stabilt på 11, men otippat mkt jäst i suspension i hinken trots stabilt FG i 4 dagar. Dubbla jästmängden verkar göra sitt till, så här har det inte sett ut tidigare. Ska göra en omtappning i helgen och ställa kallt med gelatin i 2 veckor innan flaskning. Smakade ok, men svårt avgöra pga mkt jästdis. Inga direkt felsmaker i alla fall, så värt att låta processen löpa ut. Tror 2 veckor i 11-12 grader med gelatin följt av en kall-lagring på några veckor efter flaskjäsningen kan medföra en klart drickbar öl.
-
Skogstorpsbryggarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 135
- Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
- Ort: Eskilstuna
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 55 gäster