Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Bryggpeter skrev:Många.. jag kör med O2 på samma vis med flödesmätare och jag är inne på min 10:e utan att det verkar sina.
Enl White Labs så krävs 8-12 ppm beroende på vörtstyrka och temperatur. Högre vörtstyrka (>1.065) och högre temp ger lägre upptagningseffektivitet DO.
19,8% är min egen aproximering mot tester jag gjort. Så du bör inte blåsa på för hårt.
Så kör du 20L batch och siktar på 14ppm O2 behöver du köra 60 sek med ett flöde på 1 l/min. Nu har jag inte räknat ut hur många gram O2 det blir men inte mycket.
Jag har av nån outgrundlig anledning börjat få besvär med utjäsning (3 batcher i rad nu), och tänkte ifall syrgasen på nåt sätt börjat strula efter typ 10-15 batcher med samma flaska. Men jag har tänkt att ”så länge det bubblar så finns det syrgas”, vilket då inte är helt orimligt.
Jag får nog felsöka på andra ställen än syresättning helt enkelt..
Drake skrev:Tror det behövs lite mer än 1 liter syre för att komma upp i 14 ppm. Vilket för övrigt låter som onödigt mycket för "normala" öl. För mycket är inte bra heller och kan tom bli giftigt sägs det.
OM det nu skulle räcka med en liter så borde tuben räcka till ungefär 100 batcher. 930 ml/110 bar.
Bryggpeter skrev:Lagom flöde och små bubblor och längst ner i hinken är det som gäller. Om man ökar flödet mer så går det bara ut och inte in i vätskan. Bättre med lägre flöde och längre tid om man vill snåla med gasen.
ecmik skrev:[quote="Bryggpeter"]Lagom flöde och små bubblor och längst ner i hinken är det som gäller. Om man ökar flödet mer så går det bara ut och inte in i vätskan. Bättre med lägre flöde och längre tid om man vill snåla med gasen.
Bryggpeter skrev:Du kommer syresätta med båda metoderna men ett högre flöde behöver inte betyda att det blir bättre. Syret måste hinna tas upp i vörten. Vilket påverkas av flera saker som sagt. Bäst vore nog om man hade ett långt rör som jäskärl. Syresätter underifrån så du får lång exponeringstid för gasen innan den bubblar upp till ytan.
Det är även lurigt att uppskatta flödet genom att titta bara. Köp en flödesmätare med 0-3 lpm skala och sätt på efter regulatorn..
peterg skrev:Jag antar att du menar att det är 0,5 mikron som ska användas för syresättning med syrgastub!
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 86 gäster