Hej!
Har bestämt mig för att ge mig in i hembryggargemenskapen men har studerat och har haft rätt lågt på stålar. Därför har jag passat på att läsa på så mycket som möjligt innan och snart anländer utrustningen till mitt första köksbryggeri. Lite uppspelt måste jag erkänna att jag är Jag har dock inte fått allt klart för mig och har här ca 1000 frågor som jag inte funnit något svar på, trots idogt läsande på forum. Har inga förväntningar på att ni ska ta er tid att svara på alla men hoppas att ni kan hjälpa mig att besvara åtminstone några av funderingarna
Tack på förhand!
Lagring:
1. Vad händer med ölen vid lagring i sommartemperaturer? Kommer förmodligen förvara ölen i vårt garage som kan hamna runt nollan på vintern. Räknar med att det kan bli upp emot 25 grader i garaget på sommaren. Kommer ölen bli misshandlad av detta och hur påverkas smaken av att lagras i sådana höga temperaturer? Detta gäller då framförallt impstouts och i viss mån lagers men även all annan öl jag inte kommer dricka upp samma dag kolsyrejäsningen är färdig.
Bryggning:
2. Kommer nog börja att köra med riktigt malt då det känns lite fusk att köra med extrakt. Däremot funderar jag på att testa på att göra en cider av äppelkoncentrat. Är det värt att göra? Dels känns det som lite fuskigt men är det kul att göra och hur blir resultatet?
3. Hur gör man för att hålla temperaturen konstant vid induktionshäll?
4. Hur stegmäskar man på induktionshäll?
5. Får man mer exakt kontroll på temperaturer med ett billigt bryggverk jämfört med kittel + induktionshäll? Tänker att man vill ha 68 grader och inte hamnar på 66.8 som det lätt blir på induktionshäll.
6. Vad ska man ha för storlek inställd på maltkrossen? Såg att Lind fick ett alldeles för starkt öl när han malde mer finkornigt och där vill man ju inte hamna.
Jäsning
7. Vill man ha stor eller lite luftficka vid jäsning?
8. Kan man koppla en kupévärmare/frostvakt till UTC-300 utöver att ha kylen kopplad till den? Alltså koppla två temperaturreglerande enheter till termostaten.
9. Kan jag jäsa 4l (de minsta satserna) vört i ett kärl för 15l? Känns onödigt att köpa en massa plastdunkar på fem liter när jag förmodligen bara kommer brygga så små volymer under en övergångsperiod.
Fat:
10. Finns det sexigare och mer effektiva tappkranar istället för picknickkranen utan att man behöver montera kranen på fast yta? Flödesreglering hade varit rätt smutt att ha och en creamer hade man inte heller tackat nej till i en kran.
11. Ser att många kör keggregators med tornkran. Kan man bara borra ett hål i sin (framtida) lagringskyl och ha tappkranaran vertikalt?
Förultivering:
12. Är de färdigköpta magnetomrörarna bra? Har två tummar mitt i handen så skulle nog inte lyckas mecka ihop en själv.
13. Hur mycket spraymalt och vatten ska man ha per liter vört? Kommer i väntan på att ha råd med ett bryggverk använda min åttaliterskastrull och kommer då göra batcher om fyra liter. Att ha två liter förkultur på den volymen blir nog aningen mycket.
Flaskning:
14. Hur länge håller sig ett öl som flaskats via beer gun/mottrycksfyllare?
15. Hur effektiva är de syretäta kapsylserna?
16. Som jag förstår det passar inte alla flaskor avsedda för 26mm-kapsyler till de vanliga kapsylerarna. Vilka är det som inte passar och hur undviker man att köpa dem av misstag?
Övrigt:
17. Hur gör man en Berliner Weisse? Har hört vissa säga att man ska jäsa vörten i upp emot ett halvår medan andra jäst sina på bara ett par veckor.
18. Hur gör man med lambikhumle? Det är ju ett projekt för framtiden men passade på att köpa på mig 150g av Humlegårdens Northdown 2012 när det väl fanns i lager. Såg i något recept att man använde cirkus 75g per 20l. Frågan hur man ska göra med givorna. Alfasyran i humlet är så gott som 0% och lambiks brukar inte heller vara särskilt humlearomatiska. Ska man hälla i all humle som bittergiva, aromgiva eller blanda det? Det är ju egentligen egenskaperna hos humlen man vill åt och inte smak/arom så vad är det då som är smartast att göra?