Hej!
Jag är hyffsat ny på hembryggsfronten och undrar hur ni andra gör med era recept?
jag kör rätt småskaligt med 10L jästunna, helmäskning, BIAB.
Problemet för mig är att knåpa ihop enkla bra recept med så lite spill som möjligt.
Dom flesta malt-sorter säljs ju bara i hela kilon och endast en liten del där jag köper (öl-kompaniet) i halva kilon.
Jag försöker beställa och göra 2 recept åt gången utan spill genom att dela maltsorterna och humlen emellan recepten.
min senaste beställning såg ut såhär:
3 kg Krossad Pilsnermalt (EBC 2-3) (Viking Malt – Svensk)
3 kg Krossad Pale ale malt (EBC 5-6) (Viking Malt – Svensk)
1 kg Krossad Munich Light (EBC 15) (Castle Malting – Belgien)
0,5 kg Cara Ruby (EBC 50) (Viking Malt – Svensk)
50 g Humle Pellets Columbus / Tomahawk (Amerikansk, 17,1% Alfa)
50 g Humle Pellets Chinook (Amerikansk, 11% Alfa)
50 g Humle Pellets Amarillo (Amerikansk, 7,9% Alfa)
50 g Humle Pellets Simcoe (Amerikansk, 13,1% Alfa)
2 paket fermentis dry ale yeast safale US-05
som jag sen fördelade över 2 recept såhär:
recept 1: (ABV = 6-7%) (Räknat på min malt-effektivitet som varit konstant på 60%)
3 kg (80%) Krossad Pilsnermalt (EBC 2-3) (Viking Malt – Svensk)
500 g (13,33%) Krossad Munich Light (EBC 15) (Castle Malting – Belgien)
250 g (6,67%) Cara Ruby (EBC 50) (Viking Malt – Svensk)
20 g Humle Pellets Columbus / Tomahawk (Amerikansk, 17,1% Alfa)
50 g Humle Pellets Amarillo (Amerikansk, 7,9% Alfa)
30 g Humle Pellets Simcoe (Amerikansk, 13,1% Alfa)
1 paket fermentis dry ale yeast safale US-05
recept 2: (ABV = 6-7%) (Räknat på min malt-effektivitet som varit konstant på 60%)
3 kg (80%) Krossad Pale ale malt (EBC 5-6) (Viking Malt – Svensk) (varav 250 g rostas i ugn, 180 grader, 30 minuter)
500 g (13,33%) Krossad Munich Light (EBC 15) (Castle Malting – Belgien)
250 g (6,67%) Cara Ruby (EBC 50) (Viking Malt – Svensk)
30 g Humle Pellets Columbus / Tomahawk (Amerikansk, 17,1% Alfa)
50 g Humle Pellets Chinook (Amerikansk, 11% Alfa)
20 g Humle Pellets Simcoe (Amerikansk, 13,1% Alfa)
1 paket fermentis dry ale yeast safale US-05
Dom flesta recept när jag kollar runt har väldigt många olika sorters specialmalt i sig vilket känns för svårt och invecklat för mig i dagsläget + att det blir svårt att få ihop beställningarna utan spill.
Jag har funderat på att beställa för 4 recept nästa beställning för att kunna fördela runt ytterligare bland ingredienserna men där går nog gränsen, bryggeriverksamheten har redan växt från en liten låda i garderoben till en hel sektion så jag vågar inte riktigt ockupera mer plats just nu frugan blir nog tokig då.
Har ni några idér eller tips på några enkla recept?
MVH
//Mogge