Tja ...
Ny i detta ämne och går direkt på att försöka mälta själv.
Så efter att titta på denna video så skred jag till verket.
https://www.youtube.com/watch?v=oYJMHRUIPx8&t=853s
Rota tag i en 10 liters kastrul och höfta upp en 5-6 liter korn 6-radigt. Värmde vatten till 70-isch och hällde i kornet.
Tempen sjönk direkt till under 60 så det vart lite jojande innan den stabiliserades på runt 65C.
In i ugn och där blev stordelen av tiden under 62C pga svårighet att ställa in ungsvredet exakt.
Efter 55 min så togs det ut och vattnet var faktiskt lite sött. Hällde bort och ut med kornet i långpanna och in igen. Stega sedan lite då och då upp tempen till runt 80C. Efter 3 timmar fick jag avbryta pga klockan var över midnatt.
Fortsatte dagen efter med 80 - 90 C för att kornet skulle bli helt hårt och torrt.
Men nu kommer mitt problem. Känner just ingen skillnad på kornet i smak före som efter denna process. Kan det vara så att man skall heller ligga på 65+ istället för under ?
Eller känner man ingen större skillnad på vanligt korn kontra typ mältat korn ? Vad gör man sen, rostar på i stegpanna för mera färg ?
Har även en sats (8-10 liter) på mältning nere i källaren. Tänkte varva här med vatten/lufta i 8-12 timmars intervaller tills jag når 43% fuktighet.
Någon med erfarenhet angående mältning eller smak omältat kontra mältat.
Utöver detta har jag 600 gram svensk noname humle som är tänkt att användas till detta "all-in" äventyr.