Jässtopp hur/när

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Jässtopp hur/när

Inläggav ramsus » onsdag 2018-10-24 20:07

Tänker söta min cider jag har på jäsning medelst lite äppeljuicekoncentrat. Jag tänker att jag först ska stoppa ev. jäsning detta innebär och därför köpa lite "jässtopp", typ https://www.partajshop.se/sv/artiklar/jasstopp.html. Men...jag hittar tametusan inga instruktioner nånstans. NÄR tillsätter jag detta? och hur gör man...bara häller i det och låter det verka någon dag?
ramsus
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: lördag 2017-11-25 01:13

Re: Jässtopp hur/när

Inläggav Cobrac » onsdag 2018-10-24 20:16

Du lägger i det absolut sist, dvs när cidern har jäst ut helt torrt. Har du en hydrometer?
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Jässtopp hur/när

Inläggav ramsus » onsdag 2018-10-24 20:32

Ja, den är nere på ca. 1.008 nu och jag tror att det stannat...jäst S-04.
ramsus
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: lördag 2017-11-25 01:13

Re: Jässtopp hur/när

Inläggav Cobrac » onsdag 2018-10-24 20:50

Om du anser att den är avstannad så skulle jag rekommendera att förflytta cidern utan att ta med bottensatsen till ett nytt kärl och tillsätta jässtoppet där. Vad var ditt OG?

Om du vill klarna din cider efter du har sötat den skulle ja rekommendera att använda kiselsol. Finns på PGW.

Ska du ha kolsyra i din cider? Då ska du INTE använda jässtopp. Om du inte kan tvångs-kolsyra.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Jässtopp hur/när

Inläggav ramsus » onsdag 2018-10-24 20:59

OG ca. 1.050

Min "vanliga" procedur brukar vara (gjort det två gånger...)
- primär ett antal dagar tills förväntad FG börjar närma sig
- flytta till sekundär och vila där i 2-3 veckor
- kallkrasch
- flytta till keg, tillsätta laktos för extra kropp och en del sötma, tvångskolsyra

Tänkte skippa laktosen i denna och prova köra med koncentrerad juice istället...men jag vill alltså inte att jäsningen ska börja igen!

Så du säger alltså att när jag flyttar till "sekundären" så häller jag i jässtoppet...ska det röras om? lösas upp innan?
ramsus
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: lördag 2017-11-25 01:13

Re: Jässtopp hur/när

Inläggav Cobrac » onsdag 2018-10-24 21:24

Ja, du kan lösa upp det i lite vatten innan. Häll i och rör om lite försiktigt låt stå i 24-48h. Sedan ska det gå att eftersöta med vad du vill. Själv brukar jag använda sorbistat och campdenpulver som jässtopp och för att hålla bort mögel.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Jässtopp hur/när

Inläggav ramsus » onsdag 2018-10-24 21:35

Tack...ska prova detta
ramsus
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: lördag 2017-11-25 01:13


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 24 gäster

cron