Vad tror ni om FG på denna samt kommer jästen klara alc?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Vad tror ni om FG på denna samt kommer jästen klara alc?

Inläggav MarcusZetterberg » tisdag 2018-10-16 00:25

Hej, vad tror ni att FG kommer landa på för denna dipa? Jag har aldrig använt laktossocker förut, därav frågan. Samt kommer 1 paket S-04 klara 10 liter öl med denna alc? Tänkte mäska på 65C.

Marcus
Bilagor
IMG_4345.PNG
IMG_4401.PNG
MarcusZetterberg
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: tisdag 2018-09-25 11:42

Re: Vad tror ni om FG på denna samt kommer jästen klara alc?

Inläggav skyking » tisdag 2018-10-16 06:44

För att svara på det så måste man ju rimligen veta hur stor volym vört du kommer få. Vad är det för program du använder? Gör inte det en uppskattning av OG och FG?

Alkoholhalten bör inte vara några konstigheter om du får ett OG på 75. Att räkna med laktos är heller inte så komplicerat, du behöver bara räkna med att SG-bidraget från laktosen blir kvar efter jäsning. OG beräknas som vanligt som SG-bidrag från alla extraktgivare. FG räknas ut genom att ta SG-bidrag från allt utom laktosen och uppskatta FG från det, sen lägger du till SG-bidraget från laktosen. Du räknar alltså ut FG som om du hade tillsatt laktosen EFTER jäsningen (nej man gör inte så i praktiken, men slutdensiteten blir som om man gjort det.
skyking
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1037
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Vad tror ni om FG på denna samt kommer jästen klara alc?

Inläggav MarcusZetterberg » tisdag 2018-10-16 14:26

Det var det jag tänkte också. Däremot så förstår jag inte hur Brewersfriend kalkylatorn räknar med att att jästen äter upp laktossockret? Här skrev jag ändast in 350g laktossocker på 10 liter, den visar ett OG på 1012 och ett FG på 1003?
Bilagor
IMG_4411.PNG
MarcusZetterberg
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: tisdag 2018-09-25 11:42

Re: Vad tror ni om FG på denna samt kommer jästen klara alc?

Inläggav Bee » tisdag 2018-10-16 15:53

Verkar som en bug.
Laktos är ju ojäsbart för vanlig jäst.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 2869
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Vad tror ni om FG på denna samt kommer jästen klara alc?

Inläggav skyking » tisdag 2018-10-16 17:04

Håller med, ser ut som att de gör fel. Men nu vet vi ju att de visar 9 pinnar för lågt med 350g laktos. Så du tar bara och lägger på 9 pinnar på visat resultat (du drar också bort 1.13% vol).
skyking
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1037
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Vad tror ni om FG på denna samt kommer jästen klara alc?

Inläggav ekstedt » tisdag 2018-10-16 19:18

Verkar som att den bara antar 75 % skenbar utjäsning rakt av.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2539
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Vad tror ni om FG på denna samt kommer jästen klara alc?

Inläggav Djonk » tisdag 2018-10-16 19:54

Brewersfriend brukar annars gissa bättre än t.ex. brewfather (som försöker räkna in mäsktemp osv.) i min erfarenhet. Lägg bara till laktosen i efterhand så blir det nog bra.
Djonk
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Exabot [Bot] och 8 gäster

cron