Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Drake skrev:Visst känner man skillnad när man vattenbehandlar! Framförallt så kan man ju framhäva antingen malt eller humle beroende på hur man vill tweaka ölen. En gång bryggde jag en neipa som jag vattenbehandlade precis som en giftig ipa och det blev inte kul alls, neipor vinner definitivt på mer klorid eller ca 50/50. Men framförallt så är man ju inte bunden till att brygga en viss sorts öl utan kan brygga alla sorter oberoende av vilket vatten man har. Enklaste sättet är ju att tillsätta mjölkyra exempelvis, men det funkar ju bara om man vill sänka ph. Brygger man riktigt mörka öl är det bättre att gå via palmers nomograf och tillsätta salter så att vattnet passar den öltypen. Sen det där med ph, fan vet hur viktigt det är egentligen att ligga exakt rätt. Visserligen hamnar jag nästan alltid spot-on när jag använder nomografen men annars nöjer jag mig med att ligga mellan 5-5,5 i mäsktemperatur med hjälp av lite mjölksyra när jag inte orkar vattenbehandla på riktigt. Är tvungen att justera mina ljusa öl eftersom jag kör biab med väldigt lös mäsk och min vört hamnar lätt över 6 om jag inte behandlar. Har iofs inte gjort något test att brygga med riktigt högt ph för att se om det verkligen blir en stringent beska men varför chansa. Det som man märker direkt däremot är att effektiviteten sjunker om man hamnar för galet med ph-värdet. Men tiondelar, nope, det tror jag inte på!
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 40 gäster