skyking skrev:[quote="Cobrac"]Det stämmer, jag lyckades ”tjata” till mig ett paket (125gr). Så jag ska testa den om ett par dagar. Lyckades även att få med ett paket av Torulaspora delbruckeii. Anledningen att jag fick dem är att jag ska göra ett protokoll av jäsning av dessa jäster i honung. Vilket intresserade min kontakt på Lallemand. Detta är vinjäster båda två så de knaprar i princip enbart glukos och en aning fruktos. Så i öl så skulle det bli tvunget att tillsätta en sacch. öljäst för att kunna jäsa ut längre. Det fina med Metschnikowia är att den inte klarar av att existera i alkohol, så därför kommer den att dö undan so fort sacch. jästen kommit upp i ca 4-5% ABV. Därför skulle det i princip gå att göra en vört/must med högt OG och ändå inte få ut ett speciellt starkt öl, men ändå komplext och smakrikt. Hur stor del av en vört kan man få ut som glukos vid mäskning?
Men borde inte problemet med deras existens i alkohol även gälla när MP jäser i honung? Normalt brukar man ju låta alkoholhalten i mjöd vida överstiga det som är vanligt i öl.
Sen så innehåller väl honung betydande mängder fruktos vilket i så fall skulle resultera i ofullständig utjäsning om MP inte knaprar i sig det? I så fall borde ju situationen vara lik den i öl och man borde behöva tillsätta SC för att få normal utjäsning.
Skall bli intressant att få ta del av resultaten? Har du möjlighet till direkt mätning av alkoholhalt? Det normala sättet vi räknar ut alkoholhalten med förutsätter ju att allt socker som förbrukas blir alkohol.[/quote]
Ja, den kommet inte ta hand om all fruktos, men jag kommer kunna använda 60% mer honung till samma alkoholvolym eftersom åtminstone glukoset kommer att jäsa bort utan någon större alkoholkonvertering.
Jag har ingen möjlighet att mäta ABV, men om någon har en EBU-meter kanske jag kan skicka en flaska?