Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Smedol » tisdag 2018-06-05 10:52
Vi använda jästen US-05 och jäser i garderoben där det brukar var ca 22 grader.
Men har skaffat en frys och en STC-1000 där jag kan ställa in graderna.
Jag undrar vilken grad us-05 jäser bäst i, på hemsidan så står det 18-28 grader.
Vilken temp använder ni?
-
Smedol
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 29
- Blev medlem: lördag 2016-01-30 01:38
-
av Djonk » tisdag 2018-06-05 11:17
Tror inte att du vill gå över 22C - gjorde det av misstag första gången och det blev lustig smak av lychee/jordgubb. Har läst att det kan bli lite konstiga smaker om man går ner för svalt också, typ persika.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av seasteel » tisdag 2018-06-05 12:26
Smedol skrev: Vilken temp använder ni?
Rumstemp, dvs beroende på årstid och väder mellan 18 och 23grader. Om man köper konceptet att resultatet blir lite olika från gång till gång så funkar det alldeles utmärkt. Och det är ganska tråkigt att brygga samma öl två gånger.....
Om man vill ha en ren utjäsning utan egentlig karaktär med 05:an så tycker jag att runt 18gr funkar bra. OBS att jag då menar vörttempen, inte rumstempen.
-
seasteel
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 253
- Blev medlem: torsdag 2013-11-07 13:39
av Drake » tisdag 2018-06-05 17:24
Tycker att 05:an kan ge rätt äcklig smak om man jäser för varmt. Inte över 20 skulle jag säga, och helst 17-18 graders vörttenp.
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
av Smedol » tisdag 2018-06-05 19:51
Tack för alla bra svar.
Det får bli 18 grader, det ska bli intressant och smak skillnaden från att jäsa den i 18 grader mot 22 grader
-
Smedol
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 29
- Blev medlem: lördag 2016-01-30 01:38
-
av seasteel » tisdag 2018-06-05 22:54
Drake skrev:Tycker att 05:an kan ge rätt äcklig smak om man jäser för varmt. Inte över 20 skulle jag säga, och helst 17-18 graders vörttenp.
Smaken är som baken och jag håller inte med om att 05 ger äcklig smak över 20 grader. Men det är subjektivt så att testa och jämföra är ju det bästa så att du hittar det som passar just dig bäst.
-
seasteel
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 253
- Blev medlem: torsdag 2013-11-07 13:39
av Humlegatan » fredag 2018-06-08 10:43
Smedol skrev:Vi använda jästen US-05 och jäser i garderoben där det brukar var ca 22 grader.
Men har skaffat en frys och en STC-1000 där jag kan ställa in graderna.
Jag undrar vilken grad us-05 jäser bäst i, på hemsidan så står det 18-28 grader.
Vilken temp använder ni?
17-18.
-
Humlegatan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 80
- Blev medlem: onsdag 2016-10-26 20:51
- Ort: Luleå
-
av Alex_08 » fredag 2018-06-08 23:26
Inte kört Us-05 på länge för jag har fått för mig att jag inte gillar den eller 04an. Men jag jäste mellan 16 - 20 (oftast 16-18).
-
Alex_08
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 67
- Blev medlem: söndag 2017-02-19 23:02
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 123 gäster