Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av fyrbryggan » onsdag 2018-05-02 10:58
Hej hopp! Är en nybörjare som hittills fått till ett par IPA-kit med gott resultat. Tänkte nu så smått testa lite smaksättning. Först ut har jag tänkt en mango-chili-ipa och har lite funderingar.
När tillsätter jag chili resp mango?
Nån som testat detta och har lite koll på proportionerna? T ex hur mycket mango/chili (naturligtvis beroende på chilistyrka) per liter?
Alla erfarenheter av intresse!
//Thomas
-
fyrbryggan
- Nybryggare
-
- Inlägg: 2
- Blev medlem: onsdag 2018-05-02 10:56
av MCMLXXXII » torsdag 2018-05-03 20:22
Jag har tyvärr bara ett tips på vad som bör undvikas: att lägga en hel chilifrukt i varje flaska. Testade en sådan på "Malt mat destillat"-mässan och det smakade som om man hade hällt i en redig protion spad från en burk feferoni.
-
MCMLXXXII
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 161
- Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05
av Jonas Johnsson » tisdag 2018-05-22 11:33
Tipset är nog att testa en sak i taget, i början är det lätt att "go all in Omnipollo" och ha i all möjlig skit på samma gång.
Börja med mango i en batch! Det blir geggigt värre. Om du får kläm på det kan du ju testa en IPA med chili.
Mangon hade jag haft i efter att primärjäsningen ungefär är över, dvs ett par dagar in. Låt den jäsa ut, sen hävertar du över (uppifrån) till en buteljeringshink (eller fat) och försöker undvika allt bös i botten av kärlet.
Jag har testat att ha drygt 1 kg mango / liter färdig öl och det gav mer än tillräcklig mangosmak.
Kolla här om du vill se hur jag gjorde (över 3 år sedan):
https://lillalugnets.se/2015/04/29/bryggdag-mango-dipa/
-
Jonas Johnsson
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 457
- Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
- Ort: Göteborg
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 44 gäster