Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av L IPA RN » torsdag 2018-04-26 18:57
Hej flyttar min fråga till receptdelen och hoppas någon kan ge en vägledning på detta?
Tänkte ge mig på en ipa i helgen där jag klurar på att tillsätta Grape och apelsinskal i koket. Någon som har tips på mängden till 10l? Samt skall jag låta det koka med i 60min?
Tacksam för hjälp
Mvh joakim
Skickat från min SM-G925F via Tapatalk
-
L IPA RN
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 8
- Blev medlem: måndag 2016-08-29 14:35
av Morgan » fredag 2018-04-27 06:27
Jag är skeptisk till att koka citrusskal. Jag har däremot fått väldigt fint smakutbyte då jag ”torrhumlat” med detta i jäshinken (witbier). Allt som kokas förstörs i viss mån och mycket av citruskaraktären tror jag reduceras ner till nåt slags bitterhet.
Sen tycker jag inte att citrusskal egentligen hör hemma i en ipa. Smakerna kan ju dock finnas där men kommer då från humlen.
Medlem i Ekens Bryggerisällskap och bryggkursledare i SHBF
Läs gärna min blogg: bruggarn.blogspot.se
-
Morgan
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 487
- Blev medlem: torsdag 2013-05-09 16:37
- Ort: Skarpnäck, Stockholm
-
av L IPA RN » lördag 2018-04-28 07:59
Hej, ja viss risk för ett bittert avslut men lite det jag vill åt med. Bitterhet bara från zesten jag vill åt inget av det vita. Sedan tycker jag personligen att citrus eller rättare sagt grapetoner passar riktigt bra i ipa (amerikansk). Som du skriver så sköter humlen det men jag är ute efter nåt liknande som Brewdogs Elvis juice som ex. Jag vet att de har givor med zest i koket men det är ju mängden som ställer till det?
Mvh jocke
Skickat från min SM-G925F via Tapatalk
-
L IPA RN
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 8
- Blev medlem: måndag 2016-08-29 14:35
av Djonk » lördag 2018-04-28 10:30
Har sett lite olika recept, 0-20 minuter kvar av koket verkar vanligast.
https://www.northernbrewer.com/grapefruit-peel-2-ozDär tycker de 15-30g för 10 liter. Du kanske kan ha både i kok och jäskärl för att få ut både beska och arom?
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av pettersson80 » lördag 2018-04-28 10:34
Jag har använt skal från grapefrukt i en Apa. Skalet från 2 frukter som tillsattes när det återstod ca 2 minuter av koket.
Detta till en sats på 20 liter.
Men ska jag göra det igen så kommer mängden dubblas!
Lycka till.
Inled mig icke i frestelse, jag kan gå själv!
-
pettersson80
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 177
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 23:59
- Ort: Harmånger
av DrHans » lördag 2018-04-28 17:00
Jag gjorde en citronöl som vart en väldig citronsmak på.
Dokumenterade den på min youtubekanal.
Här är videon:
https://youtu.be/KEENHcO3HdM
-
DrHans
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 168
- Blev medlem: söndag 2015-11-22 12:19
-
av L IPA RN » lördag 2018-04-28 18:22
Hej tack för alla tips! 10 l står nu på jäsning. Blev lite feg och landade på 25g zest. Antagligen för lite men får öka nästa gång annars [SMILING FACE WITH SMILING EYES] bara vänta nu. Mvh Jocke
Skickat från min SM-G925F via Tapatalk
-
L IPA RN
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 8
- Blev medlem: måndag 2016-08-29 14:35
av DrHans » söndag 2018-04-29 00:09
L IPA RN skrev:Hej tack för alla tips! 10 l står nu på jäsning. Blev lite feg och landade på 25g zest. Antagligen för lite men får öka nästa gång annars [SMILING FACE WITH SMILING EYES] bara vänta nu. Mvh Jocke
Skickat från min SM-G925F via Tapatalk
Smaka av under jäsningen. Vill du ha mer smak har du i zest i jäskaret.
-
DrHans
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 168
- Blev medlem: söndag 2015-11-22 12:19
-
av mazzse » söndag 2018-04-29 06:56
Jag gjorde ett jästexperiment med citron, lime, grapefrukt, apelsin, passionsfrukt, torkat blåbär(spulver).
Citrusfrukterna dels tunna remsor av en frukt i varje och dels fruktsaften pressad.
Kontentan var saften i jäsningen gav godare smak än skalet.
Citron å Lime hade lite YES-ultra ska över de flaskorna, gick inte å dricka.
Grapefrukt å apelsin gick an men var heller inte något i höjdarbrygg väg direkt.
Passionsfrukt resp blåbär var ok.
Bäst var original Pale alen som alla tillsatser sattes i.
Varje bryggd blev jäst på varsin mer 50cl flaska med jäsrör. Och genererade 2st 25cl flaskor för smak.
Om citrusfrukterna ska testas igen så blir det garanterat lägre koncentration på grönöl/fruktskal.
Lycka till med din grape!
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
mazzse
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 146
- Blev medlem: tisdag 2014-11-18 21:17
av Bee » söndag 2018-04-29 12:29
Ett litet inlägg angående grapefrukt och mediciner...
Om man tillsätter grapefrukt eller skal av grapefrukt så kan det får katastrofala följder för de som äter vissa kolesterol- och blodtryckssänkande mediciner.
Se till att tydligt klargöra att det är grapefrukt i detta om ni bjuder på den.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 29 gäster