Kottar i jäshink

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kottar i jäshink

Inläggav Grindcrusher » måndag 2018-04-02 07:42

Länge sedan jag torrhumlade med kottar i hink nu, men någon här inne gör det garanterat och kanske kan ge mig sina 2 cents.

Visst flyter kottarna rätt hårt på ytan? Om jag har 25 liter i jäshinken, torrhumlar med kottar, borde jag kunna fata 22 liter underifrån utan att det blir problem?
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Kottar i jäshink

Inläggav martinb » måndag 2018-04-02 12:19

Tycker jag nog. Beror väl på hur mycket kottar du har och vad du har från botten till kran. Vi räknar på att 1g humle expanderar 10ggr så då borde inte tappa mer än 1.5l om du har ca 5g/l torrhumling, sen har du ev. deadspace.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Kottar i jäshink

Inläggav Grindcrusher » måndag 2018-04-02 12:37

Tänkte stoppa i 50g humle så då gissar att det borde vara lugnt. Förmodligen inte hela världen om lite humleskrot åker med ner i casken när jag tappar om heller, bara inget sätter igen.

Tack för input.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Kottar i jäshink

Inläggav SMachnow » torsdag 2018-04-05 09:54

Borde det inte underlätta med humlepåsar då? Då minskar du ju risken med att få med humleskrot i "casken" med igensättning som följd.
SMachnow
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 17
Blev medlem: onsdag 2017-10-11 15:52

Re: Kottar i jäshink

Inläggav Grindcrusher » torsdag 2018-04-05 10:56

Jo faktiskt, men jag vill helst inte stoppa ner fler saker än jag måste ner i jäshinken, och äger inga humlepåsar, och gillar idén med att kottarna får breda ut sig fritt. Kommer bara ligga i ett par dagar så vill maximera kontaktytan.

Har funderat på att köpa ett filter till casken som backup... Finns små filter man kan montera på tappen.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Kottar i jäshink

Inläggav assistredo » fredag 2018-04-06 00:45

I Albion brukar man väl torrhumla med "puckar" direkt i casken. Dom sjunker ju till botten först. Humle i form av pressade puckar av hel humle på c:a 15 gram fanns hos Humlegården förr men det var länge sedan jag såg det.
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Re: Kottar i jäshink

Inläggav Grindcrusher » fredag 2018-04-06 08:21

Stämmer! Men då tror jag man ska ha ett sånt-dära humlefilter gärna. Och den stora nackdelen är att det blir liggandes i casken tills det serveras, i mitt fall 3 veckor. Jag kör nog hellre 2 dagar i jäshinken.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Kottar i jäshink

Inläggav Rotsac » fredag 2018-04-06 09:52

Grindcrusher skrev:Stämmer! Men då tror jag man ska ha ett sånt-dära humlefilter gärna. Och den stora nackdelen är att det blir liggandes i casken tills det serveras, i mitt fall 3 veckor. Jag kör nog hellre 2 dagar i jäshinken.


"Casken"...?
Hvad är det för något?
Ni menar väl "fat", eller liknande?

Eller är det den "kask", du har på huvudet på din profilbild?:-)
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Kottar i jäshink

Inläggav Grindcrusher » fredag 2018-04-06 10:44

Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Kottar i jäshink

Inläggav assistredo » fredag 2018-04-06 11:39

Det är i hålet under det vita locket längst upp på "the cask" som man kan stoppa i "puckarna". De är lagom stora för att gå i.
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 101 gäster