Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Grindcrusher » måndag 2018-04-02 07:42
Länge sedan jag torrhumlade med kottar i hink nu, men någon här inne gör det garanterat och kanske kan ge mig sina 2 cents.
Visst flyter kottarna rätt hårt på ytan? Om jag har 25 liter i jäshinken, torrhumlar med kottar, borde jag kunna fata 22 liter underifrån utan att det blir problem?
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av martinb » måndag 2018-04-02 12:19
Tycker jag nog. Beror väl på hur mycket kottar du har och vad du har från botten till kran. Vi räknar på att 1g humle expanderar 10ggr så då borde inte tappa mer än 1.5l om du har ca 5g/l torrhumling, sen har du ev. deadspace.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av Grindcrusher » måndag 2018-04-02 12:37
Tänkte stoppa i 50g humle så då gissar att det borde vara lugnt. Förmodligen inte hela världen om lite humleskrot åker med ner i casken när jag tappar om heller, bara inget sätter igen.
Tack för input.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av SMachnow » torsdag 2018-04-05 09:54
Borde det inte underlätta med humlepåsar då? Då minskar du ju risken med att få med humleskrot i "casken" med igensättning som följd.
-
SMachnow
- Delmäskare
-
- Inlägg: 17
- Blev medlem: onsdag 2017-10-11 15:52
av Grindcrusher » torsdag 2018-04-05 10:56
Jo faktiskt, men jag vill helst inte stoppa ner fler saker än jag måste ner i jäshinken, och äger inga humlepåsar, och gillar idén med att kottarna får breda ut sig fritt. Kommer bara ligga i ett par dagar så vill maximera kontaktytan.
Har funderat på att köpa ett filter till casken som backup... Finns små filter man kan montera på tappen.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av assistredo » fredag 2018-04-06 00:45
I Albion brukar man väl torrhumla med "puckar" direkt i casken. Dom sjunker ju till botten först. Humle i form av pressade puckar av hel humle på c:a 15 gram fanns hos Humlegården förr men det var länge sedan jag såg det.
Björn Petersson
-
assistredo
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1483
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Linköping
av Grindcrusher » fredag 2018-04-06 08:21
Stämmer! Men då tror jag man ska ha ett sånt-dära humlefilter gärna. Och den stora nackdelen är att det blir liggandes i casken tills det serveras, i mitt fall 3 veckor. Jag kör nog hellre 2 dagar i jäshinken.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av Rotsac » fredag 2018-04-06 09:52
Grindcrusher skrev:Stämmer! Men då tror jag man ska ha ett sånt-dära humlefilter gärna. Och den stora nackdelen är att det blir liggandes i casken tills det serveras, i mitt fall 3 veckor. Jag kör nog hellre 2 dagar i jäshinken.
"Casken"...?
Hvad är det för något?
Ni menar väl "fat", eller liknande?
Eller är det den "kask", du har på huvudet på din profilbild?:-)
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 681
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av assistredo » fredag 2018-04-06 11:39
Det är i hålet under det vita locket längst upp på "the cask" som man kan stoppa i "puckarna". De är lagom stora för att gå i.
Björn Petersson
-
assistredo
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1483
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Linköping
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 46 gäster