Koka under tryck!

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Koka under tryck!

Inläggav tomasharrysson » söndag 2018-03-18 01:52

Någon som har testat att köra ett humlekok under tryck? Idéer, tankar om de?
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 515
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Koka under tryck!

Inläggav skyking » söndag 2018-03-18 07:50

Varför skulle man vilja koka under tryck?
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Koka under tryck!

Inläggav holm44 » söndag 2018-03-18 10:11

tomasharrysson skrev:Någon som har testat att köra ett humlekok under tryck? Idéer, tankar om de?




Skickat från min iPhone med Tapatalk
holm44
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 23
Blev medlem: fredag 2015-03-06 20:27

Re: Koka under tryck!

Inläggav holm44 » söndag 2018-03-18 10:13

holm44 skrev:[quote="tomasharrysson"]Någon som har testat att köra ett humlekok under tryck? Idéer, tankar om de?




Skickat från min iPhone med Tapatalk[/quote]förmodar att man ska koka ner volymen,o det går ju inte under tryck!


Skickat från min iPhone med Tapatalk
holm44
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 23
Blev medlem: fredag 2015-03-06 20:27

Re: Koka under tryck!

Inläggav Snow » söndag 2018-03-18 10:44

Enda anledningen till att koka under tryck är väl att man vill uppnå högre temperatur, och/eller ingen avdunstning?

Låter rätt onödigt, och farligt som fan om man inte har rätt grejer.
Tänker du dig högre utbyte av humlen vid högre temp??

Jag gillar ju alla typer av experiment, men detta
skulle nog jag lägga på is på grund av riskerna. Tycker det räcker med att
hantera 50 liter kokande vätska och lakvatten som ska stå högt etc. Maltpipor som ska lyftas etc.

Hade en idé om att göra en ångkanon för disk och descificering,
men den idén fick åka i tunnan av samma anledning.
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Koka under tryck!

Inläggav tomasharrysson » söndag 2018-03-18 10:44

holm44 skrev:[quote="holm44"][quote="tomasharrysson"]Någon som har testat att köra ett humlekok under tryck? Idéer, tankar om de?




Skickat från min iPhone med Tapatalk[/quote]förmodar att man ska koka ner volymen,o det går ju inte under tryck!


Skickat från min iPhone med Tapatalk[/quote]Bara för att du kokar under tryck betyder inte de att de är en helt stängd behållare, du har ju en säkerhetsventil som släpper ut övertrycket, annars blir de ju en bomb.

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 515
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Koka under tryck!

Inläggav tomasharrysson » söndag 2018-03-18 11:11

Av de lilla jag läst om de så ska du få bättre utbyte av humlen.
Korta ner koktiden.

Är ju inne på att börja koka i mitt jäskärl, de tål ca 3 bar och jag tänkte ha ett övertryck på max 0,5 bar, så är inte jätteorolig, men visst finns de en risk.

De ända jag funderar på är om det räcker med en säkerhetsventil för att bli av med DMS?

Visserligen så är ju folk lite väl överdrivet rädda för de, har bara ett 3" hål i locket på min gryta nu, utan lock känns extremt onödigt.

En annan tanke är att led in övertrycket igenom HERMS-slingan för att värma upp lakvatten om man skulle få för sig att brygga två öl på en dag.





Skickat från min SM-G800F via Tapatalk
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 515
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Koka under tryck!

Inläggav Djonk » söndag 2018-03-18 11:37

Läste också om det på https://www.homebrewtalk.com/bittering-hops-in-15-minutes.html - om jag förstår rätt kan man teoretiskt få ut mer av humlen om man kokar i vatten pga högre pH och att det går fortare. Frågan är om det inte är som med en sodastream - går bra med vatten men med vört skummar det över :o

Sen har ju en vanlig tryckkokare fler säkerhetsanordningar, täpper din enda säkerhetsventil igen blir det farligt snabbt.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Koka under tryck!

Inläggav tomasharrysson » söndag 2018-03-18 11:44

Djonk skrev:
Sen har ju en vanlig tryckkokare fler säkerhetsanordningar, täpper din enda säkerhetsventil igen blir det farligt snabbt.


Finns ju bryggeri som kokar under tryck, så de förekommer.

Vad menar du med att säkerhetsventilen skulle täppa till?

Har förövrigt två utgångar för övertryck.

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 515
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Koka under tryck!

Inläggav Djonk » söndag 2018-03-18 16:58

Tolkade det som att du bara hade en, två låter bättre. När det bara är vatten i är det ju kalk som brukar täppa igen ventiler, men humlebös eller ölsten kanske kan bli problematiskt också?
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Koka under tryck!

Inläggav tomasharrysson » söndag 2018-03-18 22:55

Djonk skrev:men humlebös eller ölsten kanske kan bli problematiskt också?


Kanske, men förhoppningsvis så är de bara ånga som når ventilen.
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 515
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Koka under tryck!

Inläggav Beer Me » lördag 2018-04-28 01:18

På mitt jobb har vi något som många felaktigt kallar för tryckkokare, den skapar ett vakuum i samband med koket för att istället sänka kokpunkten och spara stora mängder energi. Det låter vettigare än att göra raka motsatsen.
Beer Me
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 39
Blev medlem: måndag 2017-04-17 23:09

Re: Koka under tryck!

Inläggav tomasharrysson » lördag 2018-04-28 01:27

Hur skapar du ett bestående vakuum och varför är det vettigare?
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 515
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Koka under tryck!

Inläggav Bee » söndag 2018-04-29 19:47

Isomeriseringen av alfasyror beror på temperaturen inte trycket. Kan bli problematiskt.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Koka under tryck!

Inläggav Beer Me » söndag 2018-04-29 20:22

tomasharrysson skrev:Hur skapar du ett bestående vakuum och varför är det vettigare?


Med vakuumpump. Kokar man ett antal kubik åt gången så sparar man mycket energi på att kunna koka vid lägre temperaturer.
Beer Me
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 39
Blev medlem: måndag 2017-04-17 23:09

Nästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 60 gäster