Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av LTW » onsdag 2018-02-28 15:09
Undrar om någon har information om vilken mängd ( på ett ungefär ) gram av humlepellets
som man skall tillsätta i samband med uppkoket vid 60 minuter.
Jag har hittat information om den mängd gram humlepellets ca... per liter vört efter koket för
smak och arom. Där ger man ett mått på ca 1-5 gram humle per liter
färdig brygd ( så mycket som man beräknas ha efter avslutat kok ) detta skall tydligen
ge en normal humleton för beska och arom... beror förstås lite på humlesorten, men...
Men hur mycket på ett ungefär, skall man tillsätta i gram och färdig liter vört vid start av uppkoket 60 min
för bitterheten?
Mvh
LTW
-
LTW
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 210
- Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25
av martinb » onsdag 2018-02-28 15:23
Det beror på vilken mängd alfasyror du har i humlen. Ibland har jag inte ens någon humlegiv vid 60 minuter för jag har mer vid t.ex. 20 minuter så jag får den upplevda beskan jag vill ha.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av LTW » onsdag 2018-02-28 19:33
martinb skrev:Det beror på vilken mängd alfasyror du har i humlen. Ibland har jag inte ens någon humlegiv vid 60 minuter för jag har mer vid t.ex. 20 minuter så jag får den upplevda beskan jag vill ha.
Okey, jag förstår... undrade mest om det fanns några generella riktlinjer
gram per liter för bitter humlen som för arom humlet...
Mvh
LTW
-
LTW
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 210
- Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25
av Bee » onsdag 2018-02-28 21:23
LTW skrev:Okey, jag förstår... undrade mest om det fanns några generella riktlinjer
gram per liter för bitter humlen som för arom humlet...
Du får gå på beräknade BU, (Bitterness Units), m h a Rager eller Tinseth formlerna. (Finns andra men dessa är de vanligaste)
http://shbf.se/wiki/index.php/IBURiktlinjer kan fås från andra recept eller SHBFs/BJCPs öltypsdefinitioner.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 69 gäster