Jäsa om en färdigjäst vört?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Jäsa om en färdigjäst vört?

Inläggav LTW » lördag 2018-02-10 22:22

Låt säga att man vill experimentera och jäsa om en färdigjäst vört, som man av nån anledning inte är riktigt nöjd med...
Hur går man bäst tillväga med detta?

Låt säga att jag har 8 liter färdigjäst vört som jag vill experimentera med och använda igen...

Kan jag hälla i den i ett nytt kok?

Eller nåt annat sätt att använda den igen?

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Jäsa om en färdigjäst vört?

Inläggav Snow » lördag 2018-02-10 23:15

Nu är jag i gränslandet för mina kunskaper, men
tänker till lite ändå.

EDit : :) Färdigjäst vört, är öl tror jag, fast utan kolsyra.
Tror inte du kan koka den och jäsa om den, det kommer vara för lite socker för jästen, och rimligen kommer
du då att få en inte färdigarbetad jäst i ditt nya öl, och därmed en hel del oönskade smaker.

Men experimentera kan man ju alltid göra :mrgreen:
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Jäsa om en färdigjäst vört?

Inläggav Djonk » söndag 2018-02-11 09:57

Också okunnig, men tycker att man borde kunna tillsätta lite av en annan jäst med högre förjäsbarhet som klarar av att äta upp lite av sockret den första lämnade kvar? Lite som brettanomyces i sekundären? (Håller på att odla upp lite bottensats från Brekeriet Bridgman Camper i det syftet).

Verkar synd att koka om ölen och gå miste om alkoholen :?
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Jäsa om en färdigjäst vört?

Inläggav Bee » söndag 2018-02-11 18:16

Om du inte är nöjd med ölet så går det inte att backa. Bara förändra. Du kan tillsätta ny vört till ölet, blanda med ett annat öl eller kryddor/frukt. Att hälla ner den i koket på nästa bryggning är bara dumt.

Lär av misstagen och gör om istället.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 51 gäster