För att spara energi vid bryggningen, eller för att möjliggöra att brygga en större batch utan att behöva dra om elen i kåken, så har jag börjat leka lite med tanken att inte koka hela batchen. Dvs. att jag efter mäskningen endast kokar en del av mäsken för att få ut bitterhet ur humlen och därefter återför den bittra vörten till övrig okokt mäsk.
För att stegmäska tänkte jag på samma sätt höja temperaturen i en del av mäsken och därefter återföra den varmare mäsken till övrig mäsk för att uppnå temperaturen i nästa mäsksteg.
Är det något speciellt man måste tänka på eller är hela tanken i sig helknasig?
Det jag kan komma på är att:
-Man behöver göra en starkare mäsk för att få samma OG, eftersom man inte får samma bortkok (om man kokar i en mindre kastrull)
-Att vara extra noggrann med desinficeringen redan under mäskning eftersom man inte får en naturlig desinficering genom koket (De flesta bakterier dör ju dock vid temperaturer under utmäskningstemperaturen).
-Svårare att få en klar öl eftersom kokningen hjälper till att skilja ut proteiner från vörten.
Finns det några andra klara fördelar med att koka hela mäsken?