Hopstand vid sidan av

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Hopstand vid sidan av

Inläggav tomasharrysson » söndag 2017-12-24 22:07

Funderar på sätt att korta ner bryggdagen och därmed göra en Hopstand vid sidan av på ca 3-5 liter, tillsätta humle låta sitta där i 70-80 grader under tiden jag kokar vörten, ca 30-45 min, sedan sila av och tillsätta denna blandning i vörten när den är nere på 70-80 grader.
På detta sätt bör jag spara 30-45 min.

Någon som testat?

Tankar på förförandet?
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 515
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Hopstand vid sidan av

Inläggav Bee » söndag 2017-12-24 23:30

tomasharrysson skrev:Funderar på sätt att korta ner bryggdagen och därmed göra en Hopstand vid sidan av på ca 3-5 liter, tillsätta humle låta sitta där i 70-80 grader under tiden jag kokar vörten, ca 30-45 min, sedan sila av och tillsätta denna blandning i vörten när den är nere på 70-80 grader.
På detta sätt bör jag spara 30-45 min.

Någon som testat?

Tankar på förförandet?


Låter som en intressant metod.
Spontana tanke:
Lägre utbyte pga vörtvolym per humlevikt?
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Hopstand vid sidan av

Inläggav Grindcrusher » söndag 2017-12-24 23:41

Jag hade oroat mig för DMS. Du kan ju prova koka den lilla vörten hårt ett tag innan du whirlpoolar.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Hopstand vid sidan av

Inläggav tomasharrysson » söndag 2017-12-24 23:46

Framkommer inte av mitt meddelande, men det lilla koket kommer bara bestå av vatten. Kokar 10 min, låter sedan sjunka till 70-80 grader. Så ingen fara för DMS.

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 515
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 109 gäster

cron