NEIPA-recept i Hembryggaren

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

NEIPA-recept i Hembryggaren

Inläggav Falkens » tisdag 2017-12-19 00:23

Sitter och tittar på receptet på NEIPA i hembryggaren och jag fastnar lite. jag har även gjort det tidigare men inte brytt mig så mycket förens nu.

Det jag önskar få svar på är:
"20 min hopstand / whirlpool under 75 grader"
Jag tolkas det som att jag ska vänta tills temperaturen är under 75 grader och där med tillsätta humlen och låta den vara (eller whirlpool:a) i 20 min innan jag börjar kyla igen för att komma ner till pitch temp.
Har jag fattat det rätt då?

"Torrhumling i 6 dagar"
Här blir frågan, från vad? 6 dagar från vad och till vad? Från att det slutat bubbla eller man nått sitt FG? Till... 6 dagar efter rätt FG?

"Torrhumling i 4 dagar"
Samma som ovan fast... 4 dagar.

bild.jpg
// Jonas
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 2057
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: NEIPA-recept i Hembryggaren

Inläggav skyking » tisdag 2017-12-19 08:45

Torrhumling i N dagar tolkar jag som att humlen skall ligga i N dagar innan man avlägsnar humlen (eller avlägsnar ölen från humlen).
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: NEIPA-recept i Hembryggaren

Inläggav Falkens » tisdag 2017-12-19 09:08

skyking skrev:Torrhumling i N dagar tolkar jag som att humlen skall ligga i N dagar innan man avlägsnar humlen (eller avlägsnar ölen från humlen).


Sant... inte tänkt så :-) Tack för inputs
// Jonas
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 2057
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: NEIPA-recept i Hembryggaren

Inläggav Jonas Johnsson » tisdag 2017-12-19 12:39

Whirlpool/hopstand under 75 grader brukar jag tolka som att man lägger i det som nollminutersgiva och kyler det direkt till 75, därefter pausar nedkylningen i 20 minuter, sen fortsätter kyla.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: NEIPA-recept i Hembryggaren

Inläggav Grindcrusher » tisdag 2017-12-19 13:11

Falkens skrev:Jag tolkas det som att jag ska vänta tills temperaturen är under 75 grader och där med tillsätta humlen och låta den vara (eller whirlpool:a) i 20 min innan jag börjar kyla igen för att komma ner till pitch temp.
Har jag fattat det rätt då?



Exakt så tror jag det är tänkt.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: NEIPA-recept i Hembryggaren

Inläggav Judgecc » tisdag 2017-12-19 15:09

Jag håller inte alls med. Whirlpool i angiven grad tror jag anser enbart för smak/arom alltså under 80c när den går i..
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: NEIPA-recept i Hembryggaren

Inläggav Falkens » tisdag 2017-12-19 15:14

Judgecc skrev:Jag håller inte alls med. Whirlpool i angiven grad tror jag anser enbart för smak/arom alltså under 80c när den går i..


Vilken del håller du inte med om? Att den går i under 80 dvs. 75 är jag med på... så vad tänker du på?
// Jonas
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 2057
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: NEIPA-recept i Hembryggaren

Inläggav Judgecc » tisdag 2017-12-19 15:15

Att man kyler till 75 och sen lägger i menar jag.
Inte på 0an och sen ner, för vissa tar ju bara det 10min..
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: NEIPA-recept i Hembryggaren

Inläggav Humlegatan » tisdag 2017-12-19 15:32

Judgecc skrev:Att man kyler till 75 och sen lägger i menar jag.
Inte på 0an och sen ner, för vissa tar ju bara det 10min..


Så borde det med all sannolikhet vara. I med humlen först vid 75 då man tror att man utvinner mindre beska/bitterhet vid svalare temperaturer.
Humlegatan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 80
Blev medlem: onsdag 2016-10-26 20:51
Ort: Luleå

Re: NEIPA-recept i Hembryggaren

Inläggav Alex_08 » tisdag 2017-12-19 18:28

Jag torrhumlade min NEIPA (eget recept.. typ) med första laddningen precis efter krausen, Bryggdag +2.
Körde den 5 dagar, dagen efter jag lyft den åkte nästa i 4 dagar. Skulle tydligen ge en bra disighet till ölen att torrhumla tidigt.
Om det hjälpte vet jag icke, men det vart en väldigt snygg och god öl, Bästa jag lyckats med hittills i min blygsamma hembryggarkarriär =)
Alex_08
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 67
Blev medlem: söndag 2017-02-19 23:02


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 71 gäster