Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av zingo » lördag 2017-12-16 17:33
Hej!
Har lite funderingar i samband med syresättning vid jästning.
Planen är att i mellandagarna ge mig på att brygga en lager, denna gång blir det 500liter.
Har fått tag i en riktigt bra färsk jäst men känner att jag inte riktigt har koll på hur jag får till en bra syresättning.
Läser om att man kan använda ren syrgas tillsammans med en syresten, men vilka mängder syrgas skall jag tillsätta? hur mäter man detta? hur går
era tankar omkring syresättning i samband med en större kvantitet vört.
Mycket tacksam för svar och ideer !
Med vänliga hälsningar Zingo
-
zingo
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 8
- Blev medlem: tisdag 2017-10-17 22:03
av Rotsac » lördag 2017-12-16 20:34
Hej!
Har lite funderingar i samband med syresättning vid jästning.
Planen är att i mellandagarna ge mig på att brygga en lager, denna gång blir det 500liter.
Har fått tag i en riktigt bra färsk jäst men känner att jag inte riktigt har koll på hur jag får till en bra syresättning.
Läser om att man kan använda ren syrgas tillsammans med en syresten, men vilka mängder syrgas skall jag tillsätta? hur mäter man detta? hur går
era tankar omkring syresättning i samband med en större kvantitet vört.
Mycket tacksam för svar och ideer !
Med vänliga hälsningar Zingo
Öhhh....
Konstigt inlägg.....
Om man ska brygga 500 Liter Lager(!), så bör man ju absolut ha kunskap om hur detta går till, och inte "chansa".
Och "jästning" är inget vi ölbryggare sysslar med....
Är detta ett inlägg skapat av något "Troll"...?
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 682
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av Grindcrusher » lördag 2017-12-16 21:51
Prova blåsa ner i vörten med sugrör i några minuter. Ännu bättre blir det om man ätit halstabletter innan. För 500 liter tror jag 2 minuter borde räcka.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av zingo » söndag 2017-12-17 09:35
Vilket tråkigt sätt att bli mottagen på i detta forum, trodde det fanns dem som ville dela med sig av sina kunskaper.
Att man inte riktigt hänger med på alla uttryck som finns borde väl inte vara ett hinder att hjälpa någon.
Att på ett öppet forum håna någon som försöker känns främmande bland Sveriges hembryggare, eller är det så här det går till??
När jag skriver färsk jäst så menar jag flytande jäst! att brygga 500lit är väl inget konstigt om man bryggt mindre kvantiteter under många år.
Att gå från att splasha ned vörten i jäskaret vid jästningsmomentet till att använda sig av ren syrgas är väl en teknik som någon borde kunna lära ut?
-
zingo
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 8
- Blev medlem: tisdag 2017-10-17 22:03
av Lindh » söndag 2017-12-17 10:19
Du har några olika alternativ som jag ser det;
Fortsätt splasha och hoppas det räcker. Det är ca 8 ppm (mg/l) du vill uppnå.
Köpa en lite syrgastub på tex Jula. Till den köper du en diffusionssten (samma princip som till syresättning av akvarier) på humlegården. Finns även metallpinnar att hålla fast stenen i och slang på det. Alternativt akvarielufttpump med luftfilter.
Mellanlanda i annat kärl. Dvs du kan splasha 30-50 liter i taget i en separat hink och sedan hälla allt i den större jästunnan.
Eller så kör du med en vinvisp (återigen hos humlegården) som du sätter fast på en skruvdragare/borr.
Hur du ska kunna temperaturstyra 500l är en annan historia som du ju inte bett om hjälp med. Även mängden jöst antar jag att du har koll på för till lager krävs ganska mycket, även om den är färsk. Mrmalty.com har en kalylator för att uppskatta även ”jästslurry”-mängd vilket jag antar att det handlar om. Att odla i ekolv till 500l lager är inte att rekommendera.
-
Lindh
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1458
- Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
av Grindcrusher » söndag 2017-12-17 10:53
zingo skrev:Vilket tråkigt sätt att bli mottagen på i detta forum, trodde det fanns dem som ville dela med sig av sina kunskaper.
Att man inte riktigt hänger med på alla uttryck som finns borde väl inte vara ett hinder att hjälpa någon.
Att på ett öppet forum håna någon som försöker känns främmande bland Sveriges hembryggare, eller är det så här det går till??
När jag skriver färsk jäst så menar jag flytande jäst! att brygga 500lit är väl inget konstigt om man bryggt mindre kvantiteter under många år.
Att gå från att splasha ned vörten i jäskaret vid jästningsmomentet till att använda sig av ren syrgas är väl en teknik som någon borde kunna lära ut?
Jag ber om ursäkt om det här var en seriös fråga men det ser verkligen(!) ut som att du trollar.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av Snow » söndag 2017-12-17 12:52
Tjena Zingo, håller med om att det är en lite udda fråga, men jag gillar udda frågor så
jag kan bara bidra med hur jag tror jag skulle gjort.
Syrgas och diff-sten, känns som överkurs om du inte testat det tidigare, att få en infektion i 500l är ju inte det roligaste, så "keep it simple stupid" som man brukar säga.
Jag skulle se till att ha en pump som kan leverera lite tryck och sedan pumpa från kokkärl till jäskärl och se till att ordna en mynning som
sprider i tunna strålar så det stänker "findroppigt" om man säger.
Sen låter ju 500l otroligt mycket, men om man tänker så är det bara tio stycken "normalbatcher", men det kräver onekligen lite
andra volymer på kärl, tid etc.
Vore kul om du kunder beskriva lite mer vad du kör för setup etc för detta projekt, gärna lite bilder.
-
Snow
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 590
- Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
- Ort: Tyresö
av CalleT » måndag 2017-12-18 16:39
Rotsac skrev:
Och "jästning" är inget vi ölbryggare sysslar med....
Verbet "jästa" (och "jästning") är den helt korrekta termen(*) på svenska för att tillsätta jäst till vörten, och det var väl det som avsågs ??!
/CalleT
*)Bryggeriteknisk ordlista TNC47, Tekniska Nomenklaturcentralen 1971
-
CalleT
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 134
- Blev medlem: torsdag 2010-03-11 12:22
- Ort: Göteborg
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 77 gäster