Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav LTW » söndag 2017-12-10 17:41

Vad tror ni om detta recept... ölet blev iallafall kolsvart :) vilket jag var ute efter.
Ville försöka brygga en kolsvart öl med högre %ABV

Vetemalt 0,5 kg. Caramel Amber 0,5 kg. Aromatic 0,9 kg. Dark Ale 1,0 kg. Special B Nature 0,5 kg.
Blackmalt 0,5 kg. Totalt 3,9 kg och 10 liter mäskvatten. Mäsktid 80 minuter vid 65 grader.

Testade Ph under mäskningen efter ca 30 minuter var det 5,2.

Efter mäskningen låg OG på 74. Sen tappade jag ur all vörten och lakade om med den igen.
Därefter lakade jag fram 20,5 liter vört under en tid av 60 minuter med en temp av 74 grader.

Testade sen Og på den fram lakade vörten och den låg på 54.
Kokade sen under 80 minuter.
Testade sen OG efter nerkylningen av vörten och den låg fortfarande precis på 54
är det normalt? skall inte OG öka efter kokning? eller skall det sjunka?

Hällde i 0,6 kilogram socker i en 3 dl sockerlag i jäshinken och kollade Og efter ca 2 timmar innan det börjat jäsa
och då låg OG på 66.
Vilket jag räknat med att det skulle göra efter den formel jag använde...

Det jag mest undrar över vad tror ni om detta Öl? räknar med ca 8,0% ABV efter utjäsning
och kolsyrningen. Samt varför OG var konstant 54 innan kokning och efter kokning??

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav Drake » söndag 2017-12-10 21:26

Tycker det verkar vara ett helmysko recept. :shock: Var har du hittat det? Och ska du få upp den där till 8% lär du behöva en jäst som jäser ut riktigt bra.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav LTW » söndag 2017-12-10 22:09

Drake skrev:Tycker det verkar vara ett helmysko recept. :shock: Var har du hittat det? Och ska du få upp den där till 8% lär du behöva en jäst som jäser ut riktigt bra.


Jag tog det mesta av den malt jag hade över :)
Har även tillsatt 2 gram jästpulver vid koket så det jäser faktiskt riktigt bra just nu...

Får väl se hur det jäst ut när jag skall testa FG senare :)

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav Morgan » måndag 2017-12-11 08:16

Det låter som alldeles för mycket specialmalt i mitt tycke. Speciellt 0,5 kg svartmalt på totalt 3,9 kg låter inte gott.

Jäst kan inte tillsättas vid koket, det dödar jästen.
Medlem i Ekens Bryggerisällskap och bryggkursledare i SHBF
Läs gärna min blogg: bruggarn.blogspot.se
Användarvisningsbild
Morgan
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 487
Blev medlem: torsdag 2013-05-09 16:37
Ort: Skarpnäck, Stockholm

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav LTW » måndag 2017-12-11 08:26

Morgan skrev:Det låter som alldeles för mycket specialmalt i mitt tycke. Speciellt 0,5 kg svartmalt på totalt 3,9 kg låter inte gott.

Jäst kan inte tillsättas vid koket, det dödar jästen.


Jo, kan nog hålla med om att det är mycket specialmalt :)
En liten test för att se vad det blir för resultat i slutändan :)

På tuben från Wyeast står det att pulvret kan tillsättas 10 minuter innan koket avslutas.
" Add to kettle 10 minutes before end of boil" Wyeast Beer Nutrient Blend...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav LTW » måndag 2017-12-11 08:30

Det är ju mera som en näring åt själva jästen för en snabb och fullständig utjäsning.
Tror nästan att det redan jäst färdigt efter bara 3 dygn, men jag skall låta det stå i 7 dygn och sen testa FG...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav LTW » fredag 2017-12-15 09:23

Testade FG första gången efter 4 dagar, då var det 30 efter ytterligare 3 dagar var det 20...
alltså ändrat sig 10 enheter på 3 dagar. Hoppas komma ner till ca 16, då skall det ju ha jäst ut klart...

Så det verkar inte vara några större problem med utjäsningen...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav Drake » fredag 2017-12-15 11:59

För att komma upp till dina 8% så behöver den jäsa ut till 1.005 ungefär. Vad använder du för jäst?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav LTW » fredag 2017-12-15 13:16

Drake skrev:För att komma upp till dina 8% så behöver den jäsa ut till 1.005 ungefär. Vad använder du för jäst?


Wyeast 1332

Men OG 66 utjäst till 3/4 delar blir väl ungefär 16

66-16=50 delat med 7,46 = 6,70 + kolsyra jäsningen uppskattar jag till 0,50%
skulle väl landa på 7,2 % ABV... kanske jäser det ut ännu lägre än till 16
Jag skall kolla det igen på Söndag... eventuellt tappa till sekundär och tillsätta
ny jäst och se vad det resulterar i.

Tilläggas kan att det smakar riktigt bra faktiskt, trots viss skeptism...
Bubblar liksom i munnen när man smakar på vörten :)

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav Drake » fredag 2017-12-15 15:08

Men den jästen du använt är ju inte känd för en hög utjäsning. Tror att 70% är mer realistiskt men det kan förstås variera, har du tur jäser den ut mer. 0,5% från priman låter också väldigt högt, tor du behöver upp på 9-10 g/l för att uppnå dom siffrorna.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav LTW » fredag 2017-12-15 16:32

Drake skrev:Men den jästen du använt är ju inte känd för en hög utjäsning. Tror att 70% är mer realistiskt men det kan förstås variera, har du tur jäser den ut mer. 0,5% från priman låter också väldigt högt, tor du behöver upp på 9-10 g/l för att uppnå dom siffrorna.


Jo, jag kan hålla med om att det inte var det mest idealiska valet av jäst för en högre utjäsning...
men eftersom denna bryggning mer är som ett experiment..
så ville jag se hur ett högt OG i förhållande till en jäst med normal utjäsning, men som ändå skall klara 10% ABV
skulle klara av att leverera med så pass mycket specialmalt...
och så långt som nu in i processen så är jag nöjd...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav LTW » söndag 2017-12-17 21:44

Skriver Söndag kväll 17 Dec...
nu har det jäst ut till FG 14, så det verkar gå åt rätt håll.
Luktar precis som en stark svart Belgisk öl på 10,5 % som jag köpte på
systembolaget... jag tror den här ölen blir bra trots all svartmalt...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav LTW » tisdag 2017-12-19 18:06

Tisdag och FG är nu 11 det fortsätter alltså att jäsa...
trots den något udda jästen som bara skall klara att jäsa ut till ca 70%.
Måste bero på jästnäringen som jag tillsatte i koket.

Ska kolla på Torsdag igen hur det ser ut då...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav LTW » lördag 2017-12-23 18:16

Dan före dan och nu har det nog jäst klart FG är 10.
Smakar fantastiskt och luktar förträffligt...
Nu skall kolsyran göra resten o sen ska det bli intressant att smaka
av denna öl... Landar nog på ganska precis 8% ABV...

Mvh o God Jul...
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Og efter lakning och efter kok...kolsvart öl :)

Inläggav Perwaste » lördag 2017-12-23 19:55

Spännande, hur kommer du kolsyra härligheten? Primning eller fat?
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 329
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Nästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 108 gäster