Det här med att mäta alkoholhalten OG...

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Det här med att mäta alkoholhalten OG...

Inläggav LTW » söndag 2017-11-26 18:12

Jag vet hur man mäter alkoholhalt och uppskattar och räknar ut det
hela vid bryggning av öl.

Det jag undrar nu är om man skall göra likadant när man tillverkar Cider Mjöd och Vin?

Alltså mäta OG innan man tillsätter jästen...

Läst och kollat en massa på internet och just när det gäller ölbryggning verkar det ju vara
allmänt vedertaget att man mäter OG innan man tillsätter jästen.

Men hur är det vid dom övriga sätten, alltså för Cider Mjöd och Vin?

Har sett att man mäter både före och efter att man tillsatt jästen?

Vad är det som gäller egentligen?

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Det här med att mäta alkoholhalten OG...

Inläggav MCMLXXXII » söndag 2017-11-26 18:23

Det är ju samma process, socker omvandlas till bland annat alkohol och koldioxid, så det är samma förfarande för att mäta alkoholhalten.
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 161
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05

Re: Det här med att mäta alkoholhalten OG...

Inläggav LTW » söndag 2017-11-26 20:40

Jo, på sätt och vis förstår jag.
Men varför beskrivs det på många sidor och även i en del böcker att man skall
mäta OG efter att man tillsatt jästen?

Såg en relativt avancerad bryggare på youtube med massor av utrustning och han mätte
OG efter att jästen var tillsatt...

Måhända att jag är nördig :) men vad är det rätta förfarandet?
Det måste väl bli skillnad om man mäter före och efter att jästen är tillsatt?

Eller kanske inte?

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Det här med att mäta alkoholhalten OG...

Inläggav ramsus » söndag 2017-11-26 20:44

Det kan ju inte spela någon som helst roll att göra det före eller efter, annat än att man möjligtvis förlorar lite jästceller som kunde ha gjort mer nytta. Enda anledningen att göra det efter jästning, som jag ser det, är att man glömde göra det innan...
ramsus
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: lördag 2017-11-25 01:13

Re: Det här med att mäta alkoholhalten OG...

Inläggav humlekotte » söndag 2017-11-26 21:22

Ja före eller efter jästen spelar ingen roll. Att mäta OG eller SG (specific gravity) är bara att mäta densiteten på vörten eller mer generellt på vätskan. Om man då pratar om en förpackning jäst.

Fast... har man en jäststarter på 2 liter med annan SG än vörten, ja då spelar det roll. Då blir vörten utspädd av startern och sänker OG. I det fallet är det vettigt att mäta efter att jäststartern är pitchad.
humlekotte
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 91
Blev medlem: torsdag 2012-08-02 22:59

Re: Det här med att mäta alkoholhalten OG...

Inläggav pettersson80 » måndag 2017-11-27 08:26

Kan ju vara så att han mäter efter att ha tillsatt en ny extraktgivare.
När jag brygger mjöd har jag inte all honung i på en gång (för att inte stressa/döda jästen). Rätt eller fel vet jag inte men har alltid gjort så!

Har någon formel för det liggandes någonstans.
Inled mig icke i frestelse, jag kan gå själv!
pettersson80
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 177
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 23:59
Ort: Harmånger

Re: Det här med att mäta alkoholhalten OG...

Inläggav skyking » måndag 2017-11-27 09:40

Skillnaden är i 9 fall av 10 nog bara frågan om vad personen tycker är mest praktiskt.

Gör du riktigt stark öl så kan det som sagt göra lite skillnad då förkulturen spär ut vörten en aning, men för normala styrkor är den effekten försumbar. Oavsett så bör man kunna korrigera för den effekten ifall man tycker det är mer praktiskt att mäta OG före jästtillsatsen. Korrigering behöver man också göra ifall man gör tillsatser under jäsningen eller efter som kan påverka (om du tillsätter sprit och/eller extraktgivare).

Om det skulle vara någon skillnad mellan öl, cider, mjöd och vin så är jag ganska säker på att skillnaden inte är värre än att man kan leva med det. Själva metoden att räkna ut alkoholhalten på detta sätt kan vara förknippad med endel antaganden som kanske inte är korrekta.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Det här med att mäta alkoholhalten OG...

Inläggav magnuswid » söndag 2018-01-14 22:28

Hej. Jag satt en omgång mjöd den första december 2017. Kommer ihåg att när jag mätte OG så räckte den knappt till. Den går ju till/ startar på 1,200. Idag mätte jag och den var nu på 1,020! Räknar jag på detta blir det ju över 30% i alkoholstyrka. Är detta rimligt? Fem burkar honung och 11 liter vatten samt en paket mjödjäst från Mangrove.
magnuswid
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 27
Blev medlem: torsdag 2015-10-22 12:27
Ort: Kristianstad

Re: Det här med att mäta alkoholhalten OG...

Inläggav skyking » måndag 2018-01-15 10:32

Nej, det är inte rimligt att du jäser upp till 30% tror jag.

Vad som är mer rimligt är att din hydrometer går upp till 1.120 som denna vanliga variant. Då blir alkoholhalten runt 13% vilket låter tämligen troligt. Räknar man med att du använde 5x700g honung och 11L vatten så har du 3.5/11=30% socker GROVT räknat vilket motsvarar 120Ö grovt räknat - så det låter rimligt att en hydrometer som går till 1.120 knappt räckte.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Det här med att mäta alkoholhalten OG...

Inläggav magnuswid » måndag 2018-01-15 18:42

Såklart du hade rätt. Jag som läste fel. 1,122 var det och det blir runt de 13-14%. så det får i med blåbär och en burk till.
magnuswid
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 27
Blev medlem: torsdag 2015-10-22 12:27
Ort: Kristianstad


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 95 gäster