Kanske lite sent att tänka på julölen, men jag tänker att apelsinskal kanske är en smaksättning som hinner sätta sig till jul (detta året dvs). Är det en realistisk tanke? Finns det något annan smaksättning som man kan tänka sig?
Jag har kollat i "Kreativ ölbryggning" och de föreslår att man skall skala med en potatisskalare för att bara få det brandgula av skalet och att man skall använda 5-15g/L. Frågorna här är hur pass mycket skal man kan förvänta sig att få ut av en apelsin? Den andra är ifall det som blir kvar håller sig eller om skalningen resulterar i att apelsinen torkar ut snabbt eller nåt (jag har alltså den vita delen av skalet kvar tänker jag mig).
Ursprungligen hade jag tänkt mig att göra en engelsk bitter, vilket gör att jag har ingredienser för det och använder gärna dem:
3.7kg Clear Choice Ale Malt
0.3kg Crystal (55L)
0.1kg Flaked Torrified Barley
100g Target
WYeast 1275, Thames Valley Ale
Min tanke är att jag lyxar till det lite med att öka på maltgivan, kanske ökar på lite med lite mörkare karamellmalt (inspirerat av Tips på julöl). Kanske lite annan mörk malt för att göra det lite fylligt. Låter det som en rimlig ide?