Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Dr_Stjärtlukt » onsdag 2017-11-15 19:40
Jag har en fundering.
Låt säga att jag skulle vilja göra cider, med en fin stor skumkrona när man häller upp. Är det möjligt att uppnå hyffast enkelt? Hur det funkar här till öl vet ju ni väldigt bra. Men är det något i äpplemusten som rent av skulle stoppar förekomsten av en skumkrona eller är det snarare avsaknaden av något? Är det bara eller främst avsaknaden av något så borde det väl gå att kanske just tillsätta de ingredientser som skapar skumkrona i öltillverkningen? Det är väl inte aktuellt nu då äpplesäsongen är över. Kanske testar något på köpeäpplejuice om man ser något bra tips här. Skulle vara kul om man kunde få till söt cider med kraftig äpplesmak och en fin stor skumkrona. Jässtopp och sedan eftersötning med socker och tvångskolsyrning i fat, påverkar något av det skumkronan i något större utsträckning.
Hur skulle ni göra om skulle vilja få en skumkrona till en äpplecider? Något typ av maltextrakt som ger bra skumkrona och helst så lite maltsmak som möjligt? Hade de funkat med maltextrakt som ger skumkrona och ha äpplemust istället för vatten?
-
Dr_Stjärtlukt
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 7
- Blev medlem: torsdag 2016-03-10 19:15
av ekstedt » onsdag 2017-11-15 21:17
Det som främst saknas är proteiner.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Bee » onsdag 2017-11-15 22:07
ekstedt skrev:Det som främst saknas är proteiner.
En liten mäsk på pilsnermalt och korngryn till en liter vört, som sedan kokas 15 minuter tillsätts i cidern.
Vad tror du om det? Kommer ju innehålla en massa protein iallafall.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av Dr_Stjärtlukt » fredag 2017-11-17 16:34
En liten mäsk på pilsnermalt och korngryn till en liter vört, som sedan kokas 15 minuter tillsätts i cidern.
Vad tror du om det? Kommer ju innehålla en massa protein iallafall.
Tack för svar?
Jo det låter väl något sådant jag hade tänkt. Men om vi utgår att jag har 20 liter must, räcker det med en liter normalvört då? Känns ju spontant att de då borde bli ungefär 1/21 del stor skumkrona i järmförelse med ett öl?
-
Dr_Stjärtlukt
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 7
- Blev medlem: torsdag 2016-03-10 19:15
av Bee » lördag 2017-11-18 14:58
@Dr_Stjärtlukt allt är inte linjärt här i världen. Proteiner är potenta.
Du får läsa litteraturen, lyssna på podcasts eller prova. Jag kan inte ge dig mer information utan att läsa på igen och skriva meter med text.
(Jag är dessutom en tråkig person som inte gärna serverar allt på silverfat.)
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 56 gäster